Kina optužuje Tajvan za špijunažu

Tajvanski premijer Su Tseng-chang je rekao da Kina 'stvara teror' (EPA)

Kina je otvorila novi front u kampanji pritiska na Tajvan nizom optužbi za špijunažu i priznanjima koja su objavljena na televiziji, što je demokratski Tajvan osudio kao zamku i još jedan razlog zašto se ljudi boje posjetiti Kinu.

Kina smatra Tajvan dijelom svje teritorije i najavila je da će ga jednoga dana pripojiti.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kaže da Tajvan neće izazivati, ali će se braniti.

Kineska državna televizija od nedjelje navečer prikazuje zarobljene navodne tajvanske špijune koji su djelovali u Kini, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina je operacijom “Grmljavina-2020” razbila stotine slučajeva, koje su orkestrirali tajvanski obavještajci, kako bi “infiltrirali i oštetili” te uspostavili špijunsku mrežu, navodi državna televizija.

Televizijsko ‘priznanje zločina’

Taipei navodi da Kina zarobljava Tajvance te da “priznanje” zločina pred televizijom prije suđenja predstavlja kršenje pravnog postupka.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang je rekao novinarima u utorak da Kina “stvara teror”.

Tajvanske vlasti zabrinute su zbog sigurnosti građana Tajvana u Kini.

“Mislite o rizicima”, kazao je Wang Ting-yu, visokopozicionirani zastupnik vladajuće Demokratske progresivne stranke) i član parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i odbranu.

“Svaki Tajvanac, nezavisno o političkom opredjeljenju, vjerovanju ili stranačkoj pozadini, jednostavno je oruđe za kineske komuniste”, dodao je.

Izvor: Agencije