Facebook će zabraniti oglase protiv vakcinisanja

Facebook s novom politikom kuće počinje sljedeće sedmice (EPA)

Facebook će početi zabranjivati oglase koji ljude odvraćaju od vakcinisanja, saopćila je ta društvena mreža te također najavila novu informativnu kampanju o vakcini protiv gripe.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za zakon ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući vakcinu protiv COVID-19, i dalje biti dozvoljena, prenosi Hina.

Prema pravilima kompanije, oglasi s netačnim informacijama o vakcini su zabranjeni, no oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovog ljeta je dužnosnik Facebooka za javnu politiku Jason Hirsch kazao da kompanija vjeruje da korisnici smiju izražavati lično mišljenje te da bi agresivnija cenzura mogla ljude koji su prema vakcini “podozrivi” na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinisanja.

Facebook s novom politikom kuće počinje sljedeće sedmice.

Kompanija pod velikim pritiskom

Kompanija je pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv COVID-19, zabrani svaki sadržaj u kojem se izražava protivljenje vakcinisanju.

Sredinom septembra je izvršni direktor Mark Zuckerberg izričito kazao da neće ukloniti objave protivnika vakcinisanja, unatoč tome što se vodeći svjetski stručnjaci za virologiju nadaju da će vakcina protiv COVID-19 biti dostupna građanima do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

“Ako neko u svojoj objavi tvrdi da je neka vakcina štetna i da su zabrinuti zbog toga, iz moje perspektive jako je teško reći da se to ne smije izraziti. Naši sistemu ne funkcioniraju na taj način”, rekao je tada Zuckerberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO