Erdogan negira slanje sirijskih boraca u Nagorno-Karabah

Novi sukob Armenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine (EPA)
Novi sukob Armenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan odbacio je danas optužbe da su sirijski borci, koji imaju podršku Ankare, poslati u oblast Nagorno-Karabaha da se bore na strani Azerbejdžana protiv armenskih snaga, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Neki nam kažu da smo tamo poslali sirijske borce. Nemamo takvu agendu. Oni imaju pune ruke posla u svojoj zemlji i neće ići” u Nagorno-Karabah, rekao je Erdogan u Ankari.

Nekoliko država i posmatrača saopćilo je posljednjih sedmica da sirijski borci učestvuju u sukobima između Armenije i Azerbejdžana u oblasti Nagorno-Karabaha. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao nedavno da su „džihadisti“ iz Sirije poslati u tu oblast.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je nekoliko desetaka proturskih sirijskih boraca ubijeno u tim sukobima.

Turska, koja je provela nekoliko vojnih operacija na sjeveru Sirije od 2016. godine, naoružava neke sirijske grupe. Erdogan je potvrdio prisustvo proturskih sirijskih boraca u Libiji gdje podržavaju međunarodno priznatu libijsku Vladu sa sjedištem u Tripoliju.

Iako je demantirao prisustvo tih boraca u Nagorno-Karabahu, Erdogan je danas ponovio da je Turska spremna na „svaku vrstu podrške“ Azerbejdžanu. Izrazio je žaljenje što „velika količina oružja stiže iz Rusije i Francuske“.

Medijski navodi

Ranije je Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na izvore koji učestvuju u slanju sirijskih boraca, objavio kako su stotine sirijskih plaćenika koje je angažirala Turska raspoređene su u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

U izvještaju Wall Street Journala se navodi da su se “stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj uključile u borbe između Azerbejdžana i Armenije”, kao i da se još stotine pripremaju da idu na liniju fronta u Nagorno-Karabah, prenosi Tanjug.

Na osnovu informacija iz izvora povezanog sa sirijskim oružanim frakcijama koje podržava Ankara, navode da je do sada već poginulo oko 200 sirijskih boraca, pa se mnogi nastoje vratiti u Siriju.

Isti izvor navodi da sirijski plaćenici pristaju angažirati se u borbama za honorar od oko 2.000 dolara, ali da je broj žrtava među njima sve veći.

Pozivajući se na informacije američkog Ministarstva odbrane, WSJ tvrdi da je Turska do sada poslala već blizu 5.000 plaćenika iz Sirije i u Libiju.

Ankara je odbacila optužbe da šalje plaćenike u Nagorno-Karabah.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO