Upotreba vakcine Sputnjik V u Rusiji moguća od kraja mjeseca

Rusija je 11. augusta postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala vakcinu protiv korona virusa (EPA)
Rusija je 11. augusta postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala vakcinu protiv korona virusa (EPA)

Masovna upotreba vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V” u Rusiji mogla bi početi od kraja oktobra ili početka novembra, saopćio je direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Kazao je da će proizvodnja vakcine biti primarno usmjerena na pokrivanje potražnje u Rusiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Dmitrijev je rekao kakoi se nada da će ruska vakcina na Bliskom istoku dobiti odobrenje za upotrebu u novembru.

Rusija je 11. augusta postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala vakcinu protiv korona virusa, pod nazivom “Sputnjik V”.

Vakcinu je razvio Istaživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Ispitivanja vakcine u Emiratima

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima počela su ispitivanja na ljudima ruske vakcine protiv COVID-19, naveo je Kremlj u saopćenju u kome se detaljno govori o telefonskom razgovoru između predsjednika Rusije Vladimira Putina i princa prijestolonasljednika Abu Dabija, šeika Mohameda bin Zajeda al-Nahjana.

Probe u UAE-u su druga ispitivanja vakcine “Sputnjik V” u inostranstvu, nakon pokretanja proba u Bjelorusiji, prenosi Reuters.

Očekuje se da će u bliskoj budućnosti početi i ispitivanja vakcine u Venecueli.

Izvor: Agencije


Povezane

Mjere karantina, uvedene širom svijeta zbog pandemije korona virusa, smanjile su onečišćenje zraka i emisije ugljendioksida za najviše stope zabilježene u historiji.

12 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO