SAD želi prodati oružje Tajvanu, Kina prijeti odmazdom

Prodaja bi trebala početi do 3. novembra, kada se održavaju predsjednički izbori u SAD-u (EPA)

Bijela kuća namjerava prodati tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se za sada čeka odobrenje Kongresa, potvrdilo je Reutersu pet izvora, dok je Kina zaprijetila odmazdom ako do toga dođe.

Prodaja bi trebala početi do 3. novembra, kada se održavaju predsjednički izbori u SAD-u, što će izazvati gnjev Kine, koja Tajvan smatra svojom provincijom i želi se ujediniti s tom zemljom, pa i silom ako je neophodno, prenosi Tanjug.

Vođe senatskog Odbora za vanjskopolitičke odnose i predstasvnici Ministarstva vanjskih poslova su obaviješteni da će tri kontingenta oružja biti prodata Tajvanu.

Prodaju su već odobrili iz State Departmenta.

Radi se o raketnom nosaču, raketama zrak-zemlja i dijelovima za ispaljivanje raketa sa borbenog aviona F-16.

Peking: SAD bi napravio štetu

Postoji mogućnost da SAD proda Tajvanu još neke napredne vojne tehnologije, poput sofisticiranih dronova, “Harpun projektila” i podvodnih mina, ali to još nije stiglo do Capitol Hilla.

“Naše pravilo je da SAD ne potvrđuje niti komentira eventualne prodaje oružja, dok se prijedlozi ne nađu u Kongresu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je rekao da bi prodaja oružja Tajvanu narušila suverenitet Kine te da bi SAD ovim aktom načinio štetu.

“Kina će imati pravo odgovoriti na ovaj potez SAD-a, zavisno od toga kako se situacija bude odvijala”, kazao je Zhao.

Izvor: Agencije