Privremeno prekinuto ispitivanje vakcine Johnson&Johnson

Evropska unija je ranije potpisala ugovore sa dva dobavljača, a završeni su preliminarni razgovori s još nekoliko kompanija
Evropska unija je ranije potpisala ugovore sa dva dobavljača, a završeni su preliminarni razgovori s još nekoliko kompanija

Američka kompanija Johnson&Johnson privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv korona virusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopćeno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i sigurnosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U saopćenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu obuhvatiti desetke hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje provodi više proizvođača u svijetu, nakon što je AstraZeneca pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimentalne vakcine.

Počela finalna faza ispitivanja

Ta vakcina se razvija na Univerzitetu Oxford, također zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD-u još na pauzi.

Kompanije Johnson&Johnson saopćila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja.

Nakon toga je počela finalna faza s oko 60.000 učesnika, a rezultati se očekuju krajem ove ili početkom naredne godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO