Malezijski opozicioni lider traži od kralja da formira novu vladu

Ako Anwar Ibrahim uspije, to će označiti njegov povratak na političku scenu (Reuters)

Malezijski lider opozicije Anwar Ibrahim sastao se u utorak s kraljem, u pokušaju da formira novu vladu, nakon što je, kako tvrdi, obezbijedio većinu u Parlamentu.

Anwar je rekao da će predstaviti monarhu “snažne i uverljive” dokaze o podršci koju ima u Parlamentu, što bi mu trebalo omogućiti da smijeni premijera Muhyiddina Yassina.

Nije se obraćao novinarima nakon sastanka s kraljem, već je njegova stranka najavila konferenciju za novinare, na kojoj će, kako je navedeno, biti saopćena “važna najava”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Muhyiddin, koji je u martu došao na vlast, nakon što je obezbijedio dovoljnu podršku u Parlamentu, sada ima tanku većinu od dva zastupnika i bori se da zadrži podršku.

Koalicioni saveznici u Vladi odbacuju podršku Anwaru i smatraju ga “očajnikom”, koji želi doći na vlast dok se zemlja bori s korona virusom.

Anwarova Alijansa nade izabrana je 2018. godine na izborima, ali se raspala nakon povlačenja Muhyuddinove stranke iz koalicije i povezivanja s opozicionim strankama, da bi u martu formirao vladu.

Iz zatvora napravio ‘Alijansu nade’

Premijer Mahathir Mohamad je potom podnio ostavku, u znak protesta, navodeći da neće sarađivati sa strankama optuženim za korupciju.

Ako Anwar uspije, to će označiti njegov povratak na političku scenu.

Anwar je osuđen za sodomiju i korupciju nakon borbe za vlast s Mahathirom 1998. godine.

Drugi put je zatvoren zbog sodomije 2014. godine.

Anwar i njegove pristalice negiraju navode o sodomiji, navodeći da je cilj da mu bude uništena politička karijera.

Anwar je iz zatvorske ćelije napravio Alijansu nade, koja je na izborima 2018. godine pobijedila koaliciju koja je 61 godinu vodila Maleziju.

Mahathir je po drugi put postao premijer, dok je kralj pomilovao Anwara nekoliko dana nakon izbora i bio je Mahathirov nasljednik prije nego što se njihov savez raspao.

Izvor: Agencije