Evropska unija može uvesti kontratarife na uvoz robe iz SAD-a

Iz EU-a su ranije poručili da su i EU i SAD krivi za subvencioniranje Airbusa i Boeinga i da će 'međusobno nametanje kontramjera' samo nanijeti štetu (EPA)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je odlučila danas da Evropska unija ima pravo da uvede carine u vrijednosti četiri milijarde dolara na uvoznu robu iz SAD, kao kontramjeru zbog subvencija koje je Washington odobrio proizvođaču aviona Boeing.

Time se, kako ocjenjuje Reuters, nastavlja rekordan trgovinski spor tokom kojeg je Washington već ranije uveo tarife na uvoz pojedinih proizvoda iz Unije.

Ipak, pregovarači obje strane kažu da bi ova odluka konačno mogla da dovede do razgovora za rješavanje 16-godišnje pravne bitke oko subvencioniranja proizvođača aviona – američkog Boinga i evropskog Airbusa.

I Sjedinjene Američke Države i EU nagovijestile su zainteresovanost za rješavanje spora, ali istovremeno se međusobno optužuju da druga strana odbija ozbiljan razgovor.

Današnja odluka WTO, čije je donošenje odložila pandemija COVID-19, dolazi nakon prošlogodišnje presude ove organizacije kojoj je Washingtonu odobreno da uvede carine na 7,5 milijardi dolara uvozne robe iz EU-a zbog subvencionisanja Airbusu, koji ima proizvodne pogone u Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji.

Američki odgovor

Američka vlada je povodom ove odluke saopštila da ne postoji pravni osnov da EU uvede carine s obzirom na to da je već ukinula subvencije Boingu, na šta iz Brisela poručuju da isto važi i za američke carine uvedene protiv subvencija avionu A380 čija se proizvodnja ukida.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer  je izjavio da će bilo kakvo uvođenje tarifa EU-a na američke avione i drugu robu u iznosu od četiri milijarde dolara biti „očigledno u suprotnosti sa principima WTO-a i iznudit će američki odgovor”.

Evropska komisija je rekla da će odustati od uvođenja uvoznih dažbina ako Washington povuče svoje carine na evropsku robu.

Izvor: Agencije