WHO: Vakcine protiv korona virusa mogle bi biti dostupne u decembru

Klinička ispitivanja vakcine centra pri Ruskoj akademiji nauka počela su u Novosibirsku 6. oktobra (EPA)

Klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa koju je razvio ruski federalni naučni centar Čumakov protiču dobro i kod učesnika nisu zabilježena neželjena dejstva, izjavio je generalni direktor centra Ajdar Išmuhametov.

“Ispitivanja naše vakcine protiču dobro treći dan zaredom, a kod dobrovoljaca nisu zabilježeni neželjeni efekti, osim iritacija na mjestu ubrizgavanja vakcine”, rekao je on za Tass, prenosi Tanjug.

Klinička ispitivanja vakcine koju je razvio Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imunoloških i bioloških proizvoda Čumakov pri Ruskoj akademiji nauka počela su u Novosibirsku 6. oktobra.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) također su rekli u ponedjeljak da će vakcine protiv COVID-19 vjerovatno biti dostupne u decembru ili početkom 2021. godine na dostavljanje regulatorima na odobrenje.

“Vrlo je ohrabrujuće vidjeti napredak u kliničkim ispitivanjima koja se događaju širom svijeta. Kao što znate, imamo oko 40 kandidata za vakcinu u nekoj fazi kliničkih ispitivanja, a njih deset je u trećoj fazi, a to su klinička ispitivanja u kasnoj fazi, koja će nam dati informacije o efikasnosti i sigurnosti“, rekla je za agenciju Anadolija Soumya Swaminathan, glavna naučnica WHO-a, ne favorizujući ni jednog od kandidata za vakcinu.

Kazala je i da najraniji datum kada bi vakcina mogla izaći na tržište i dostavljena regulatorima “od početa od decembra 2020. godine, do početka 2021. godine“.

Doktorica Mariangela Simao, direktorica WHO-a, za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, rekla je da će razvijena vakcina morati imati dozvolu u zemlji u kojoj se odvijalo ispitivanje.

“Mi, također, imamo proizvodne kapacitete koji će biti potrebni za upotrebu na nivou države. Toliko mnogo koraka treba preduzeti nakon što njegovo ispitivanje u trećoj fazi stvarno završi“, pojasnila je Simao, dodajući da WHO vrlo dobro blisko sarađuje sa nacionalnim regulatornim tijelima.

Imunitet krda

Ranije je Tedros Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, govorio protiv “koncepta postizanja takozvanog imuniteta krda puštanjem virusa da se širi“.

Ghebreyesus je rekao da nikada u historiji javnog zdravstva imunitet krda nije korišten kao strategija odgovora na epidemiju bolesti, a kamoli na pandemiju.

Kao primjer je naveo da bi za imunitet protiv ospica trebalo zaraziti oko 95 posto populacije.

“Preostalih pet posto bilo bi zaštićeno činjenicom da se ospice neće širiti među onima koji su imuni. To je znanstveno i etički problematično. Prvo, ne znamo dovoljno o imunitetu na COVID-19“, kazao je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO