Video: Sjevernokorejske ‘Masovne igre’


[Reuters]

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un posmatrao je desetke hiljada plesača, gimnastičara i drugih izvođača na velikoj proslavi povodom 75. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke stranke.

Stranački list Rodong Sinmun u ponedjeljak je objavio fotografiju na kojoj Kim, uz glavne pomoćnike, stoji za svečanim dugim stolom te maše publici, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Državna televizija KCNA rekla je da je Kima dočekalo glasno klicanje dok je ulazio u na “Veliku masovnu gimnastičko-umjetničku izvedbu ‘Veliko vodstvo'”.

Događaj je uslijedio dan nakon do sada nezabilježene noćne vojne parade, koja je pokazala neobično širok spektar novog oružja u zemlji.

Sjeverna Koreja oživjela je takozvane Masovne igre 2018. godine, nakon petogodišnje pauze, kako bi prikazala sliku međunarodnog angažmana i mira.

Nastavak Igara uprkos pandemiji

Masovne igre velike su predstave u kojima sudjeluju deseci hiljada plesača, gimnastičara te pjevača, koji izvode poznate propagandne teme.

Nacionalna zastava Sjeverne Koreje i zastava Radničke stranke u nedjelju su podignute uz domoljubnu muziku, uključujući “Radnička stranka je naš vodič” i “Duž puta socijalizma”, izvijestila je KCNA.

U svjedočenjima koja su prikupljena od grupe prebjega opisuju se oštri režimi treninga za takve nastupe, koji graniče s prisilnim dječjim radom.

Igre su nastavljene ove godine uprkos strogim graničnim kontrolama i karantinskim mjerama nametnutim kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Analitičari kažu da bi to bilo pogubno za ekonomski i politički izoliranu zemlju, koja tek treba izvijestiti o tome ima li potvrđenih slučajeva COVID-19.

Kim i njegova službena pratnja nisu nosili maske na fotografiji objavljenoj u Rodong Sinmunu, za razliku od mnoštva gledatelja na velikom stadionu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO