Orbanova stranka zadržala dvotrećinsku većinu

Fides će poslije izbora zadržati 133 od 199 zastupanika u Parlamentu (Reuters)

Mađarska opozicija nije uspjela okrnjiti dvotrećinsku većinu koju Viktor Orban ima u Parlamentu, nakon što je premijerova kandidatkinja pobijedila na djelimičnim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Vladajuća partija Fides je na izborima u nedjelju zadržala vlast u šestom okrugu Borsod, na istoku zemlje, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kandidatkinja partije Sofija Konč pobijedila je sa 51 posto glasova, dok je zajednički kandidat opozicije Laslo Biro dobio 46 posto glasova.

Ujedinjena opozicija protiv Fidesa

Od pobjede u glavnom gradu Budimpešti protiv bliskog saradnika Orbana prije godinu dana, mađarska opozicija se trudi da se pojavljuje jedinstveno na izborima, u nastojanju da pobijedi Fides, koji je na vlasti deset godina.

Fides će poslije izbora zadržati 133 od 199 zastupnika u mađarskom Parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

U Budimpešti su održani protesti protiv ugrožavanja medijskih sloboda. Povod su masovni otkazi novinara najčitanijeg mađarskog informativnog portala zbog, tvrde, uplitanja vlade u njihov rad. Kritičari ovo nazivaju najnovijim pokušajem da se nezavisni mediji stave pod kontrolu vlasti.

Published On 25 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO