NYT: Zabrinutost i strah zbog poremećaja u Trumpovom ponašanju

Doktor: Trenutnu emocionalnu nestabilnost ili mentalni poremećaj kod Donalda Trumpa mogu pogoršati kortikosteroidi (Al Jazeera)

Američki list The New York Times (NYT) objavio je poruke čitatelja koji su zabrinuti stanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovim nestabilnim ponašanjem zbog uzimanja steroida, koji pogoršavaju njegov uobičajeni poremećaj u ponašanju.

Oni pozivaju na aktiviranje 25. amandmana na Ustav, kako bi dužnost preuzeo njegov zamjenik.

NYT citira čitatelja Rogera Hirschberga, koji kaže da nerazumno ponašanje američkog predsjednika posljednjih dana zbog njegovih problema s korona virusom zabrinjava i zaslužuje snažan odgovor, čak i u obliku intervencije, radi sigurnosti i zaštite zemlje.

‘Izgubio dodir sa stvarnošću’

Nedostatak transparentnosti predsjednikovog medicinskog tima od kako se razbolio od COVID-19 prikriva sliku njegovog oporavka i potcjenjuje medicinsku zajednicu u zemlji, kojoj su uskraćene ključne činjenice, dodao je Hirschberg.

Poruku je zaključio riječima kako je jasno da Trump nije dobro i da je vrijeme da članovi Kongresa i članovi izvršne vlasti hitno interveniraju kako bi spasili zemlju od “ovog poremećenog predsjednika”.

Ako su vladi ikad trebali konkretni dokazi da je Trump potpuno izgubio dodir sa stvarnošću i da se odmah treba pozvati na 25. amandman, rekao je Bill Gottdenker iz New Jerseyja, Trump ga je pružio u četvrtak, kada je rekao: “Vratio sam se jer sam savršen fizički primjerak i izrazito uživam u svojoj mladosti.”

Kasnije je objavio video u kojem je izjavio: “Ja sam starija osoba. Znam da to ne znate. To niko ne zna.”

“Ovo je mentalno nestabilan čovjek, a njegove izjave su daleko od zabavnih”, rekao je Gottdenker.

Doktor interne medicine Daniel Fink kazao je da Trumpovo nestabilno ponašanje može predstavljati maniju kao nuspojavu deksametazona koji uzima.

‘Ko je ukrao moju zemlju’?

Fink je dodao da se u uputama o lijeku za pacijenta, kada su u pitanju deksametazon tablete, navodi da se mogu pojaviti psihički poremećaji tokom korištenja kortikosteroida, počevši od euforije, nesanice, promjena raspoloženja, promjena ličnosti i depresije, pa sve do otvorenih psihotičnih manifestacija.

Također, kortikosteroidi mogu pogoršati postojeću emocionalnu nestabilnost ili mentalni poremećaj.

Amerikanka Diane Covington-Carter, koja se trenutno nalazi na Novom Zelandu zbog pandemije korona virusa, napisala je da osjeća tugu zbog poremećenog buncanja predsjednika Trumpa i prijetnji desničarskih ekstremista.

Pitala je: “Ko je ukrao moju prekrasnu zemlju, koju je svijet nekad poštovao? Kako smo dopustili da se to dogodi? Američki narode, glasaj protiv Trumpa!”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO