Kiparski zvaničnici upleteni u prodaju pasoša kriminalcima

Piše: Istraživačka jedinica Al Jazeere

Nekoliko visokih kiparskih zvaničnika, uključujući političare, advokate i poslovne ljude koji se bave razvojem i prodajom nekretnina, upleteni su šeme koje dozvoljavaju kriminalcima da kupe evropski pasoš koristeći državljanstvo Kipra, dobijeno kroz investicijske programe, otkrila je istraga Al Jazeere pod nazivom “The Cyprus Papers Undercover”.

Al Jazeera je otkrila kao su najviši zvaničnici Kipra bili voljni pomoći i potaknuti osuđene kriminalce da dobiju kiparsko državljanstvo, čime kriminalcima osiguravaju pristup unutrašnjim tržištima Evropske unije i bezvizna putovanja.

Među njima su predsjednik Parlamenta Kipra Demetris Syllouris i zastupnik u Parlamentu Christakis Giovanis (također na Kipru poznat kao Giovani), koji je jedan od vodećih biznismena nekretninama na Kipru.

Ovo otkriće se dešava dva mjeseca nakon što je Istraživačka jedinica Al Jazeere objavila “The Cyprus Papers”, 1.400 dokumenta koji su procurili i koji pokazuju kako je Kipar redovno kršio svoje zakone i dozvoljavao osuđenim kriminalcima i bjeguncima da dobiju državljanstvo.

Nakon istrage, Kipar je branio program, rekavši da je bilo nekoliko grešaka proteklih godina, ali da su zakoni i provjera aplikanata bili efikasni da zaustave kriminalce da dobiju pasoš.

Osuđeni kineski biznismen

Dobijanje kiparskog državljanstva kroz investicijski program znači da kiparski pasoš može dobiti bilo ko ko investira najmanje 2,5 miliona dolara u zemlju, često kroz investicije u nekretnine.

Od 2013. godine, kada je počeo ovaj program, zemlja je zaradila više od sedam milijardi eura, što joj je pomoglo da podigne ekonomiju.

Iako legalan, program često kritiziraju Evropska unija i nevladine organizacije, tvrdeći da podržava pranje novca iz Rusije i šire.

Koristeći tajnog novinara nazvanog “Billy”, koji je tvrdio da predstavlja kineskog investitora osuđenog na sedam godina zatvora zbog pranja novca, Istraživačka jedinica Al Jazeere je dobila pristup nekim od najviše rangiranih političara na Kipru koji su uključeni u ovu šemu.

Od početka je “Billy” je bio otvoren o zatvorskoj kazni njegovog poslodavca, što bi ga zvanično diskvalificiralo kao aplikanta za Kiparski investicioni program (CIP).

Međutim, svi su, od trgovca nekretninama do predsjednika Parlamenta, rekli “Billyju” da zatvorska kazna neće biti problem sve dok se ulaže dovoljno novca.

“To nije prvi put se Kipar suočava s ovim pitanjem”, rekao je Andreas Pittadjis, registrirani advokat za CIP, “Billyju”.

“Imao sam lika koji je bio u pritvoru dvije godine. Bio je u zatvoru dvije godine zbog korupcije i pranja para. Imali smo svoje načine kako to sve da opravdamo i on je dobio odobrenje za aplikaciju za pasoš. Sada ima vizu koja ga čeka. Nikakvih problema nema.”

Pittadjis je čak sugerirao da se promijeni njegovo ime na pasošu, čime bi mu se omogućilo da dobije potpuno novi identitet.

“Naravno, možemo promijeniti njegovo ime. Ovo je Kipar.”

Njegove riječi su potvrdili i Syllouris i Giovani, koji su rekli da će uraditi sve u njihovoj moći da nepostojećem kriminalnom poslodavcu Billyja osiguraju pasoš.

“Nije lako. Ali, mogu obećati da ćemo uraditi sve što možemo. A vjerujem da imamo iskustva”, kazao je Giovani.

Syllouris je čak otišao dalje, rekavši: “Možete mu reći da će imati, bez spominjanja mog imena ili drugih imena, punu podršku Kipra. Na svakom nivou – političkom, ekonomskom, socijalnom, svakom – ok.”

Aplikacije članova porodice

Državljanstvo kroz investicijski program je popularno među ljudima iz zemalja kao što su Rusija, Kina i Ukrajina, što im daje pristup evropskim tržištima, dok im također nudi opciju da pohranjuju svoj novac offshore.

Kao rezultat toga, mnogi biznisi, kao što je Giovani Grup za trgovinu i razvoj nekretnina koje je osnovao Giovani, pružaju usluge bogatim investitorima.

Njegov izvršni direktor Antonis Antoniou rekao je da bi poslodavac “Billyja” trebao više ulagati u Kipar – do 20 miliona eura – uprkos tome što je znao da je osuđen za kriminal.

“Što više ulažete, to više prednosti imate. Možete preskočiti ‘listu čekanja'”, kazao je Antoniou Al Jazeerinom novinaru na tajnom zadatku.

Pittadjis je objasnio da bi riješio svaki problem koji može iskrsnuti, aplikacije trebaju biti napravljene kroz članove porodice onih kojima nije dozvoljeno da sami apliciraju.

Kriminalac se onda kasnije može prijaviti za državljanstvo kao član porodice.

“Imao sam klijenta koji je htio investirati, ali nije mogao. Međutim, mogla je njegova žena. Imao sam drugog koji, također, nije mogao, ali mogao je njegov sin. Ne možete ukloniti probleme. Ali ih možete riješiti”, rekao je Pittadjis.

‘Sistem se ne može popraviti’

Prema riječima Laure Brillaud iz nevladine organizacije Transparency International EU, snimak pokazuje da kiparski investicijski program ne funkcionira.

“Ovo pokazuje da se ne radi samo o ‘nekoliko trulih jabuka’. Sistem je pokvaren i ne može se popraviti”, kazala je Brillaud za Al Jazeeru, pozivajući EU da poduzme akcije.

Odgovori umiješanih

U odgovoru na pitanja Al Jazeere, Pittadjis je rekao da je iz onoga što je na početku predstavljeno razumio da se radi o pranju novca i kriminalnim aktivnostima te da je sve radio kako bi “dobio još više detalja”.

Također je ukazao na to da je, nekoliko dana nakon što su novinari Al Jazeere napustili Kipar, ne nudeći mu kopiju pasoša predloženog aplikanta, sve prijavio kiparskoj jedinici za sprečavanje pranja novca.

Giovani i Antonis Antoniou iz Giovani Grupe rekli su za Al Jazeeru da su svoje sumnje u vezi aplikanta podijelili s Pittadjisom.

Dodali su da su njihovi dogovori s našim novinarima na tajnom zadatku bili usmjereni na prikupljanje informacija kako bi podnijeli izvještaj vlastima.

Syllouris je kazao da on nije pružio nikakvu uslugu aplikatnu te se pozvao na izvještaj o pranju novca koji je kasnije podnio Pittadjis.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Odjel Al Jazeere za istraživačko novinarstvo došao je do takozvanih kiparskih papira, povjerljivih dokumenata u kojima se navode imena 2.500 osoba koje su kupile kiparsko državljanstvo. Među njima je 500 Kineza i 350 osoba s Bliskog istoka. Neki od njih su kriminalci, a neki su tražili utočište od vlada svojih zemalja. Svi su platili pravo […]

Published On 26 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO