Kim se u suzama izvinio zbog ‘neuspjeha’ s koronom

Obraćajući se prisutnima na vojnoj paradi , Kim Jong-un je skinuo naočale i počeo brisati suze sa lica (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un uputio je izvinjenje građanima zbog, kako je rekao, neuspjeha u vođenju zemlje tokom pandemije korona virusa, a tom prilikom je i zaplakao.

Obraćajući se prisutnima na vojnoj paradi priređenoj proteklog vikenda povodom 75. godišnjice osnivanja Radničke partije, Kim je skinuo naočale i počeo brisati suze sa lica.

Pojedini analitičari smatraju da je to pokazatelj pritiska na njegov režim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

“Moj narod mi je ukazao povjerenje koje je visoko do neba i duboko kao more, ali nisam ga uspio učiniti zadovoljnim. Zaista mi je žao zbog toga. Iako mi je povjerena važna odgovornost da vodim zemlju, kao što su to radili veliki drugovi Kim II-sung i Kim Jong-il, moj trud i iskrenost nisu bili dovoljni da naš narod oslobode od životnih teškoća”, rekao je Kim.

Suosjećanje s narodom

Parada u Pjongjangu bila je prilika da Sjeverna Koreja predstavi nove interkontinentalne balističke rakete i drugo naoružanje, ali pojedini analitičari smatraju da je to bila prilika da Kim pokaže saosjećanje s narodom.

Njegov govor je sadržavao sintagme poput “ozbiljni izazovi”, “bezbrojna iskušenja” i “neviđene katastrofe”.

Tokom pandemije korona virusa trgovina Sjeverne Koreje s Kinom, kao najvećim trgovinskim partnerom, znatno je opala zbog zatvaranja granica.

Vlasti u Sjevernoj Koreji tvrde da nijedan stanovnik nije zaražen korona virusom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO