Izraelska vlada odobrila sporazum s Emiratima

Benjamin Netanyahu: Razgovarao sam svojim prijateljem, princom... i pozvao sam ga da posjeti Izrael (EPA)

Izraelska vlada je odobrila sporazum o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je premijer Benjamin Netanyahu rekao da je razgovarao s princom Abu Dhabija i da su dogovorili skori susret.

“Mirovni sporazum”, kojim se uspostavljaju puni odnosi između Izraela i UAE-a, postignut je uz posredovanje SAD-a.

Palestinci su ga osudili kao izdaju svojih nastojanja da izgrade državu na teritoriji koju su okupirali Izraelci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Mohammed bin Zayed al-Nahyan, princ Abu Dhabija i de facto čelnik Emirata, tvitao je da je s Netanyahuom razgovarao o jačanju bilateralnih veza i mogućnosti mira u regiji.

U službenom saopćenju, koje se poklopilo s izraelskim odobrenjem sporazuma od 15. septembra, Netanyahu je kazao da će se uskoro sastati sa šeikom Mohammedom, iako nije specificirao kada.

Rastuća saradnja

“Preko vikenda sam razgovarao sa svojim prijateljem, princom… i pozvao sam ga da posjeti Izrael”, rekao je Netanyahu.

“Pozvao me je da posjetim Abu Dhabi. No, najprije ćemo dočekati delegaciju UAE-a ovdje, a jedna od naših delegacija će otići tamo.”

Izvor upoznat s planovima posjeta delegacija kazao je da će izraelski predstavnici, u pratnji američkih dužnosnika, odletjeti 18. oktobra u Bahrain te putovati u UAE sljedeći dan, prije nego što se vrate u Izrael s delegacijom Emirata 20. oktobra.

Kad je komentirao svoj razgovor sa šeikom Mohammedom, Netanyahu je rekao: “Pričali smo o saradnji koju promoviramo u investicijama, turizmu, energetici, tehnologiji i drugom sferama.”

Kao znak rastuće saradnje između Izraela i Emirata, u izraelskoj luci Haifa je pristao brod UAE-a, s teretom od 15 kontejnera, koji saobraća na relaciji između Indije, Emirata, Izraela i SAD-a. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO