Evropa nije naučila lekciju, sve veći zamor od COVID-19

U gradovima gdje se ponovo uvode nove restrikcije rastu tenzije (EPA)

Drugi val epidemije korona virusa zapljusnuo je Evropu i prije početka sezone gripe, pune se jedinice intenzivne njege, zatvaraju barovi, a da stvar bude gora, nadležni upozoravaju na sve rasprostranjeniji “zamor od COVID-19”.

Rekordno visoke brojke zaraženih u nekoliko istočnoevropskih zemalja i nagli skokovi u teško pogođenom zapadnom dijelu jasno pokazuju da Evropa nikad nije slomila krivu COVID-a, kao što se nadala poslije proljetnih restriktivnih mjera.

Španija je proglasila vanredno stanje u regiji Madrida, što je dovelo do tenzija između lokalnih i nacionalnih vlasti oko mjera za suzbijanje virusa, prenosi AP.

Njemačka angažira vojnike da pomognu u praćenju kontakata u novim žarištima, a Italija uvodi obavezne maske i na otvorenom i upozorava da je zdravstveni sistem u kritičnom stanju dok se bolnice opet pune.

Neiskorišteno ljetno zatišje

Češka “oproštajna” žurka od COVID-a u junu, kada je više hiljada žitelja Praga večeralo za stolom dugim 500 metara duž Karlovog mosta, slaveći pobjedu nad virusom, sada djeluje žalosno naivno, jer zemlja doživljava najvišu stopu zaražavanja na kontinentu.

Epidemiolozi i stanovnici upiru prstom u vlade da nisu uspjele iskoristiti ljetno zatišje epidemije, da se adekvatno pripreme za očekivani jesenji skok, jer je broj testitanja i medicinskog osoblja opet mali.

“Kada smo izašli iz vanrednog stanja, trebalo je uložiti u prevenciju, ali to se nije uradilo. Ušli smo u jesenji val a da nismo izašli iz ljetnog”, kaže Margarita del Val, virusolog i imunolog u španskom Centru za molekularnu biologiju.

U gradovima gdje se ponovo uvode nove restrikcije rastu tenzije.

Stotine rumunskih ugostiteljskih radnika protestira zbog zatvaranja restorana, pozorišta i diskoteka.

“Bili smo zatvoreni šest mjeseci, restorani nisu radili, a broj slučajeva ipak je porastao. Nisam stručnjak, ali nisam ni glup. Nismo mi odgovorni za pandemiju”, rekao je Marijus Siprijan, vlasnik jednog paba u Bukureštu.

Dok se zaraza širi u mnogim evropskim zemljama, neke, poput Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Španije i Francuske, dijagnosticiraju više novih slučajeva dnevno po glavi stanovnika nego SAD.

Francuska, s oko 70 miliona stanovnika, imala je rekordnih skoro 27.000 novozaraženih, a u cijeloj Evropi je zabilježen ukupan dnevni rekord s oko 100.000 novih slučajeva.

Eksperti tvrde da je visoka stopa infekcije u Evropi dijelom rezultat masovnijeg testiranja nego tokom prvog vala, ali ovaj trend ipak zabrinjava s obzirom da sezona gripe nije ni počela.

“Nismo naučili lekcije iz prvog vala. Trčimo za epidemijom, umjesto da idemo ispred nje”, rekao je direktor bolnice Tenon u Parizu Gilles Pialoux.

Ima i dobrih vijesti…

Ipak, ima i dobrih vijesti, kažu stručnjaci, navodeći da doktori sada znaju koje terapije djeluju.

Tokom vrhunca epidemije, u martu i aprilu, doktori su u Španiji i Italiji davali pacijentu svaki lijek za koji su mislili da će djelovati – hidroksihlorokin, lopinavir, ritonavir, ali s ograničenim uspjehom.

“Sada te lijekove skoro i da ne koristimo, jer i nemaju efekat. U tom smislu smo pobijedili, jer sada znamo mnogo više”, rekao je Luis Izquierdo, pomoćni direktora hitne pomoći španske bolnice Severo Ochoa.

Ali, medicinsko liječenje virusa tek je pola borbe.

Zvaničnici iz oblasti javnog zdravlja sada se suočavaju s protestima građana protiv nošenja maski, negiranjem rizika virusa i zamorom građana, kojima je jednostavno dosta toga da im se govori da drže distancu i uzdrže se od zagrljaja s voljenim osobama.

Izvor: Agencije


Povezane

„Vjerujem da se širenje virusa može jako usporiti, a onda naša medicinska služba može sve oboljele dobro tretirati, jer imamo dovoljno educiranih liječnika, dobre sestre i jako puno lijekova koji pomažu u bolnicama. Prema tome s odgovornosti građana i onih koji su zaduženi za ovu situaciju imamo dobre šanse da pod kontrolom držimo virus sve […]

Published On 10 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO