EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog

Aleksej Navalni podvrgnut je liječenju u bolnici Charite, zbog onog što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom "novičok" (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak njemačko-francuski prijedlog o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog trovanja opozicionog čelnika Alekseja Navalnog.

“Razgovarali smo o mogućim elementima odgovora na uporabu zabranjenog kemijskog nervnog agensa. Postignut je politički dogovor o provedbi njemačko-francuskog prijedloga o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji su povezani s tim pokušajem ubistva. Odluku će provesti tehnička tijela Vijeća”, izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luksemburgu.

Njemačka i Francuska predložile su sankcije uz obrazloženje da nisu dobile vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog pronađen nervni otrov novičok, razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza.

To je potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Berlin i Pariz su predložili da se uvedu sankcije protiv više osoba i jednog preduzeća u kojem se proizvodi novičok. Sankcije predviđaju zabranu ulaska u EU, zamrzavanje imovine i zabranu dodjele evropske pomoći osobama i entitetima s popisa.

Kritičar Kremlja Navalni je izjavio da iza njegovog navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin te naglasio da se nije plašio.

Volodin: Putin mu je spasio život 

Navalni je u avgustu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite, zbog onog što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom “novičok”, prije nego što je otpušten u septembru.

“Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga šta se dogodilo”, izjavio je Navalni za Der Spiegel.

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

“Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete”, opisao je Navalni trenutak kada je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.

Najavio je da će se vratiti u Rusiju.

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vječeslav Volodin optužio je opozicionara Alekseja Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsjednik Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je „spasao“ život, prenijela je Beta, pozivajući se na agenciju Itar tass.

„Navalni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život… Sasvim je očigledno da Navalni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu”, naveo je u saopštenju Volodin.

Izvor: Agencije