Bangladeš uvodi smrtnu kaznu za silovatelje

Zbog učestalih slučajeva spolnog nasilja u više gradova u Bangladešu već nekoliko sedmica su održavani masovni protesti (EPA)

Nakon masovnih protesta zbog rastućeg nasilja nad ženama, vlasti Bangladeša spremaju uvođenje smrtne kazne za silovanje, prenosi agencija Anadolija.

Vlada Bangladeša usvojila je odluku kojom se najviša kazna za silovanje preinačava iz doživotne zatvorske u smrtnu kaznu.

Glasnogovornik kabineta Kandaker Enverul Islam izjavio je da Parlament Bangladeša nije u stanju organizirati sjednicu, a da će predsjednik te države Abdul Hamid ratificirati odluku o izmjenama Zakona o prevenciji nasilja nad ženama i djecom.

Islam je također kazao da je Vlada odobrila i prijedlog ubrzanog procesa rješavanja slučajeva silovanja.

Stotine slučajeva

Bangladeški ministar pravde Anisul Huk izjavio je kako očekuje da predsjednik te države već sutra odobri uvođenje smrtne kazne za silovatelje.

Zbog učestalih slučajeva spolnog nasilja u više gradova u Bangladešu već nekoliko sedmica su održavani masovni protesti.

Nevladina organizacija Ain-o-Salish Kendra objavila je izvještaj u kojem se navodi kako je u prvih osam mjeseci ove godine u Bangladešu zabilježeno 889 slučajeva silovanja i kako je najmanje 41 žrtva preminula.

Iz te organizacije navode kako strah od odmazde i dugotrajni sudski postupci i dalje dovode do toga da većina slučajeva nasilja i silovanja žena ne bivaju prijavljeni bangladeškoj policiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Bosna i Hercegovina nije provela prošlogodišnju odluku UN-ovog Odbora protiv torture kojom se traži da žrtvi ratnog silovanja isplati odštetu, omogući potpunu rehabilitaciju i osigura ispriku. Iako je proteklog mjeseca u državnom parlamentu prihvaćena inicijativa kojom se izvršna vlast obvezuje na provedbu te odluke u roku 30 dana, gotovo je izvjesno da se to neće […]

Published On 04 Oct 2020

Brazil je pooštrio zakone o abortusu u slučaju trudnoće kao posljedice silovanja. Od sada će se od trudnica tražiti da pogledaju slike fetusa prije zahvata, dok će ljekari o slučajevima morati da obavijeste policiju. Kritičari ističu da se ovom uredbom žrtvama, naročito najmlađima, otežava da abortiraju, na šta imaju zakonsko pravo.

Published On 01 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO