Sjeverna Koreja predstavila najveću interkontinentalnu raketu

Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljada vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje (EPA)
Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljada vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje (EPA)

Sjeverna Koreja održala je vojnu paradu u subotu rano ujutro obilježavajući 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke, objavila je južnokorejska vojska.

Tokom parade, predstavljena je nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) za koju analitičari kažu da još nije viđena, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, na odgođenom snimku državne televizije prikazana je raketa na vozilu sa najmanje 22 točka, što znači da je veća od svih ranijih koje su prikazane u toj zemlji.

Na paradi se obratio sjevernokorejski lider Kim Jong-un, hvaleći vojsku zbog snažnog odgovora na prirodne katastrofe i sprječavanja širenja korona virusa, javila je državna televizija.

Kim je obećao da će i dalje jačati odbrambeno ‘ratno odvraćanje’ kako bi se suprotstavio sve većim nuklearnim i drugim prijetnjama.

Agencija navodi da je to prvi put od 2018. godine da Sjeverna Koreja, koja posjeduje nukelarno oružje, prikaže interkontinentalnu balističku raketu.

Uobičajeno obilježavana nizom koncerata i festivala, godišnjica se pomno prati u regiji jer je to prilika da vođa Kim Jong-un uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Pokazivanje moći 

Ranije, Združeni štab južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnom gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti.

“Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je učestvovao velik broj vojnika s vojnom opremom”, navodi se u izjavi. “Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio centralni događaj”.

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru.

Južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru, jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.

Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljada vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici najavljivali su mogućnost predstavljanja novih projektila.

Strani diplomati u Pyongyangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no ruska ambasada objavila je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila uputstvo da se “koliko je god moguće suzdrži” od putovanja u grad.

Jednako tako, nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojne su ambasade zatvorene zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen.

Parada na TV-u posljednji put prije tri godine

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju korona virusa te je od januara zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Državni mediji prenose da su mjere ograničenja razlog kašnjenja nekih važnih ekonomskih i građevinskih projekata.

Međunarodna  zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njenog nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

“No to je ipak impresivno veliko okupljanje tokom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje COVIDA”, zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Univerzitetu Ewha Womans u Seoulu.

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Projektili ICBM bili su ponovo prikazani na paradi u februaru 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO