SAD poziva Sjevernu Koreju na pregovore

Prvi put u posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je pokazala projektile dugog dometa na vojnoj paradi (EPA)
Prvi put u posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je pokazala projektile dugog dometa na vojnoj paradi (EPA)

Visoki dužnosnik američke administracije ocijenio je u subotu razočaravajućim sjevernokorejsko predstavljanje nove interkontinentalne balističke rakete, te je pozvao na pregovore u svrhu postizanja potpune denuklearizacije.

Analitičari su rekli da će raketa, koja je tokom subotnje parade pokazana na transportnom vozilu s 11 osovina, biti jedna od najvećih interkontinentalnih balističkih projektila na svijetu, ako oružje postane operativno.

„Razočaravajuće je vidjeti da Sjeverna Koreja i dalje stavlja zabranjeni nuklearni program i program balističkih projektila ispred rada prema boljoj budućnosti za narod Sjeverne Koreje“, navodi američki dužnosnik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

SAD želi potpunu denuklearizaciju

„SAD poziva Sjevernu Koreju da se uključi u održive i sadržajne pregovore kako bi se postignula potpuna denuklearizacija”, dodaje se.

Prvi put u posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je pokazala projektile dugog dometa na vojnoj paradi.

Na paradi je predstavljen i Hwasong-15, projektil najvećeg dometa ikad testiran u Sjevernoj Koreji i, čini se, novi balistički projektil koji se ispaljuje iz podmornice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO