OSCE nadgleda američke izbore

Pitanje je hoće li poštanska služba biti u potpunosti operativna uz Trumpove prijetnje da će povući financiranje te službe (EPA)
Pitanje je hoće li poštanska služba biti u potpunosti operativna uz Trumpove prijetnje da će povući financiranje te službe (EPA)

Promatrači vodećeg međunarodnog tijela za nadziranje izbora, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) već uveliko rade svoj posao u Sjedinjenim Državama pred izbore 3. studenog.

Oni su došli na poziv State Departmenta 29. rujna i bit će aktivni u samo 28 od 50 američkih saveznih država te u glavnom gradu Washington DC-u, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Do izbora su ostalo manje od četiri sedmice i Sjedinjene Države su u zagrljaju korona virusa.

Predsjednik Donald Trump bio je hospitaliziran, vratio se u Bijelu kuću, vrlo aktivan i – neoprezan.

Bijela kuća je jedno od žarišta zaraze, ali to ga ne ometa da i dalje tvrdi da su izbori korumpirani, osobito dopisno glasanje, odnosno glasanje putem pošte. 

SAD obavezan pozvati posmatrače

OSCE, čije je sjedište u Beču, čine predstavnici 57 zemalja iz Evrope, Sjeverne Amerike i Centralne Azije, a nadgledanje američkih izbora je otpočelo 2002. godine.

OSCE-ovi promatrači su posljednji put u Americi bili prije dvije godine, na kongresnim izborima. Kao član ove organizacije, SAD je, prema sporazumu iz 1990. godine, obvezan pozvati promatrače. Misiju trenutno predvodi Urszula Gacek, senatorica iz Poljske i članica Europskog Parlamenta, a misiju još čini 11 međunarodnih stručnjaka te 30 promatrača iz 13 zemalja. OSCE je planirao angažirati 500 promatrača da prate američke izbore, ali planove im je pokvario COVID-19. 

Glavni tim od 11 ljudi, sastavljen je od stručnjaka iz Europe i Središnje Azije te 30 promatrača koji trebaju dati ocjenu hoće li američki izbori biti održani u skladu s međunarodmim standardima i obvezama za demokratsko glasanje.

Promatrači prate aktivnosti izbornih kampanja predsjednika Trumpa i Joe Bidena, surađuju s izbornom administracijom i važnijim vladinim tijelima, uključujući registriranje glasača i rješavanje izbornih prijepora. Tijekom promatračke misije sastaju se s predstavnicima federalne i lokalnih vlada, političkim strankama, predstavnicima sudova, građanskih organizacije i medija.

‘Neprijateljska politička klima’

“Stručnjaci OSCE-a su pravni, politički i medijski analitičari”, kaže glasnogovornica OSCE-a, Katya Andrusz, dodajući da će ekipe raditi na glasačkim lokacijama u suradnji s izbornim tijelima na sam dan izbora 3. studenog.  

Nekoliko dana ranije oko 100 promatrača iz 30 zemalja dolazi kako bi radili zajedno s ekipom spomenutih stručnjaka.

Dan nakon izbora OSCE treba objaviti svoja zapažanja dok će finalni izvještaj biti objavljen nakon dva mjeseca.

Više od pola američkih saveznih država dopušta međunarodnim  promatračima da nadgledaju izbore dok 11 saveznih država to zabranjuje. To su uglavnom južnjačke savezne države. OSCE je proljetos objavio da je ta organizacija zabrinuta zbog sve veće polarizacije i neprijateljske političke klime u Sjedinjenim Državama uz sve izazove koje predstavlja COVID-19.

“Pandemija je uzrokovala mnoge probleme. Dopisno glasanje je u tijeku, a Trumpova kampanja ga već naziva prevarom“, navodi se u posljednjem izvještaju OSCE-a te se izdvaja da se “Rusija miješa u proces elektorskog biranja.”

U ovomjesečnom kongresnom svjedočenju direktor FBI-ja Christopher Wray je rekao da vjeruje da je Rusija još jednom „jako aktivna“ u nastojanjima da utječe na američke izbore, osobito u klevetanju Joe Bidena, predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. OSCE je utvrdio da je nepovjerenje u izbore raširena pojava koja može negativno utjecati na rezultate predsjedničkih izbora.

‘Trumpove rasističke i ksenofobne poruke’

Dopisno glasanje je zahvaćeno kontroverzom vezanom uz poštansku službu nakon što je predsjednik Trump kritizirao takvo glasanje s porukom da će to dovesti do izbornih prevara. Javnost je  ljetos saznala da su poštanski sandučići i strojevi za razvrstavanje uklonjeni s nekih lokacija što je ocijenjeno kao pokušaj sabotiranja dopisnog glasanja.

Nakon pritiska javnosti, direktor Američke pošte Louis DeJoy je bio prisiljen ukinuti svoju odluku o uklanjanju sandučića i strojeva za razvrstavanje. DeJoy je blizak Trumpov partner. Pitanje je hoće li poštanska služba biti u potpunosti operativna uz Trumpove prijetnje da će povući financiranje te službe. Postavlja se i pitanje hoće li, zbog većeg prometa i korona virusa, svi dopisni glasački listići biti dostavljeni na vrijeme.

OSCE je zabrinut i zbog izborne retorike koja je “intezivno negativna i često netolerantna uz zapaljive govore protiv manjina.”

“Donald Trump, naprimjer, potpuno neutemeljeno, optužuje demokratsku potpredsjedničku kandidatkinju, Kamalu Harris da nije rođena u Sjedinjenim Državama. Trump, isto tako, koristi rasističke i ksenofobične poruke”, navodi OSCE.  

Nedavno je Trump rekao, a onda to i ponovio da neće prihvatiti izborne rezultate ukoliko izgubi ili da neće napustiti Bijelu kuću ukoliko bude poražen na izborima.

“Ja jedino mogu poražen ukoliko izbori budu namješteni”, poručuje Trump.

OESC je zabrinut i zbog Trumpovog odnosa prema medijima i društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO