NASA: Asteroid Bennu možda nosi organski materijal

Naučnici planiraju proučiti uzorke kako bi našli odgovore o porijeklu vode i organske materije na Bennuu (NASA/Ilustracija)
Naučnici planiraju proučiti uzorke kako bi našli odgovore o porijeklu vode i organske materije na Bennuu (NASA/Ilustracija)

Tokom NASA-ine misije Osiris Rex otkriveno je da asteroid Bennu na sebi nosi vodu i tragove organskog materijala i mogao bi „sijati život po svemiru“.

Organski materijal zasnovan na karbonu raspršen je po površini Bennua, kaže Amy Simmons iz NASA-e.

To znači da bi taj organski materijal mogao biti pronađen i kada uzorci uzeti sa asteroida slete na Zemlju, prenosi Tanjug.

Naučnici NASA-e pretpostavljaju da uzorci sa Bennua možda nose materiju koja do sada nije zabilježena niti na jednom meteoritu i da bi organski materijal nađen na njemu mogao ukazati na primitivnu biologiju u univerzumu.

Kada uzorci stignu na Zemlju, naučnici planiraju proučiti ih kako bi našli odgovore o porijeklu vode i organske materije na Bennuu.

Prisustvo karbonovih minerala u asteroidu sugeriše na postojanje širokog hidrotermalnog sistema, koji sadrži i vodu i karbon-dioksid, i u Benuu, ali i u asteroidu od kojeg je nastao.

NASA je napravila i 3D model terena Benua, koji je opisan kao „gomila krša u obliku dijamanta koja pluta svemirom“.

Osiris Rex treba poletjeti sa Bennua 2021. godine i na Zemlju donijeti uzorke do septembra 2023. godine.

Letjelica je u orbitu asteroida stigla još prije dvije godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom eksperimenta provedenog iz „čiste radoznalosti“, kako su rekli, naučnici su pronašli znakove života u atmosferi planete Venere – gas fosfin, koji se nalazi i na Zemlji. Teleskopi na Havajima i u Čileu identifikovali su takozvani „biopotpis“ života na Veneri. NASA ovo otkriće naziva najvažnijim do sada u potrazi za životom na drugim planetama.

Na Mjesec je 1972. sletjela posljednja misija sa ljudskom posadom. Nakon 48 godina, u slovenskom gradiću Vitanje može se vidjeti uzorak kamena, koji su astronauti Apolla 17 donijeli sa istraživačke misije. Gašper Lubej istražio je kako je i zašto taj kamen sa Mjeseca stigao u malo slovenačko mjesto, sa nešto više od 2000 stanovnika.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO