UN za sada neće poslati međunarodnu misiju u Bjelorusiju

Bjelorusiju potresaju masovne demonstracije od kako je Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 9. augusta (EPA)

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nije bilo riječi o mogućnosti da se u Bjelorusiju uputi međunarodna misija koja bi pratila stanje ljudskih prava, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzija.

“Nije bilo riječi o tom pitanju tokom zasjedanja … u New Yorku”, odgovorio je on na pitanje novinara da li je bilo rasprave o apelima bjeloruske opozicije da UN uputi u Bjelorusiju međunarodnu misiju koja bi nadgledala stanje ljudskih prava, prenosi Tanjug.

“Istakao bih da se pitanje ljudskih prava ne bi trebalo koristiti za političke ciljeve i miješanje u unutrašnje poslove suverenih država”, ukazao je stalni ruski predstavnik pri UN-u.

Masovni protesti širom zemlje

Bjelorusiju potresaju masovne demonstracije od kako je Aleksadar Lukašenko, koji vlada od 1994. godine, proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 9. augusta, za koje njegovi protivnici navode da su namješteni.

Lukašenko negira optužbe, ali su svi čelnici opozicije sada ili u zatvoru, ili su izbjegli iz države.

Deseci hiljada demonstranata sedmicama izlaze na ulice širom Bjelorusije kako bi natjerali bjeloruskog predsjednika da odstupi.

Mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije bjeloruskom predsjedniku i drugim zvaničnicima.

Izvor: Agencije