Rusija zainteresirana za produženje ugovora START

Peking je ranije naglašavao da se Kina ne namjerava uključiti u multilateralne pregovore o kontroli naoružanja (EPA)

Rusija je zainteresirana za produženje Ugovora o mjerama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (novi ugovor START), ali ne može spriječiti SAD da ga raskine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Vasili Nebenzja.

“Mi smo, naravno, zainteresirani za produženje ugovora, koji smatramo jednim od najvažnijih elemenata strateške stabilnosti. Ali, ne možemo spriječiti naše američke kolege da ga raskinu”, rekao je on, prenosi Tanjug.

START je, ustvari, vodeći ugovor o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a.

“U isto vrijeme ne bih preuveličavao posljedice po Rusiju ovim scenarijem. Ako produženje sporazuma ne bude omogućeno destruktivnom linijom SAD-a, pronaći ćemo efikasne načine da se zaštitimo”, dodao je ruski diplomata.

Kine ne želi taj ugovor

Rekao je kako Washington zahtijeva da produženje ugovora prate “suštinski neprihvatljivi uslovi, uključujući zahtjev da se ovom ugovoru ili nekom drugom budućem dokumentu pridruži Kina, koja trenutno nije spremna za to”.

Peking je ranije naglašavao da se Kina ne namjerava uključiti u multilateralne pregovore o kontroli naoružanja.

Budući da Rusija i SAD posjeduju najveće nuklearne arsenale, kineske vlasti su navele da te zemlje trebaju imati i posebnu odgovornost za njihovo smanjenje i stvaranje uvjeta da se u multilateralne dogovore o kontroli naoružanja uključe i druge države.

Izvor: Agencije