Merkel želi konstruktivan odnos EU-a s Turskom

Čelnici zemalja članica Evropske unije pokušavaju u četvrtak na sastanku na vrhu u Briselu riješiti pitanje kiparske blokade uvođenju sankcija protiv bjeloruskog režima (EPA)

Čelnici zemalja članica Evropske unije pokušavaju u četvrtak na sastanku na vrhu u Briselu riješiti pitanje kiparske blokade uvođenju sankcija protiv bjeloruskog režima.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel promijenio je neposredno prije početka samita, koji je počeo u četvrtak, dnevni red tako što je situaciju u istočnom Sredozemlju stavio kao prvu tačku. Prema prvotnom planu najprije se trebalo razgovarati o odnosima s Kinom, dok je rasprava o odnosima s Turskom bila predviđena tokom radne večere, prenijela je Hina.

Kipar blokira uvođenje sankcija protiv odgovornih za izborne prevare, represiju i nasilje prema demonstrantima u Bjelorusiji. Nikozija uvjetuje sankcije protiv bjeloruskog režima uvođenjem sankcija protiv Turske, koju optužuje da u kiparskoj isključivoj ekonomskoj zoni provodi istraživanja nalazišta plina.

Situacija je iznimno napeta jer Kipar ima podršku Grčke, koja je kao i Turska članica NATO-a.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je objavio da su Grčka i Turska postigle dogovor o uspostavi mehanizma za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju.

To bi moglo pomoći diplomatskim naporima koje predvodi Njemačka da se razbije napetost i izbjegne mogući sukob zbog energetskih resursa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su po dolasku na samit da se za spor između Turske te Grčke i Kipra s druge strane mora naći diplomatsko rješenje.

Partneri u NATO-u

Njemačka kancelarka izjavila je kako Evropska unija ima snažan interes za razvijanje konstruktivnog odnosa s Turskom, javlja agencija Anadolija. 

“Unatoč svim poteškoćama, postoji velik interes za razvijanje konstruktivnog odnosa EU i Turske. Mi smo partneri u NATO-u. Kada je riječ kontroli migracija, ovisimo jedni o drugima”, kazala je Merkel. 

Pitanje uvođenja sankcija protiv bjeloruskog režima ponovno je skrenulo pozornost na pravilo jednoglasnosti u Evropskoj uniji. Više zemalja članica traži da se ukine pravila konsenzusa kada je u pitanju uvođenje sankcija za kršenje demokratskih načela i vrijednosti u trećim zemljama.

Kritičari upozoravaju da EU zbog toga gubi na vjerodostojnosti kada zbog interesa jedne članice nije u stanju donijeti odluku o sankcijama protiv neke treće zemlje, iako te dvije situacije nisu ni na koji način povezane.

Evropski čelnici će večeras razgovarati o sukobu u Nagorno Karabahu. U petak su na dnevnom redu jedinstveno tržište, digitalizacija i industrijska politika.

Izvor: Agencije