Francuska odlučila izručiti Španiji vođu ETA-e

Smatra se da je Jose Antonio Urruticoetxea u maju 2018. stajao iza objave o raspuštanju ETA-e (Arhiva)
Smatra se da je Jose Antonio Urruticoetxea u maju 2018. stajao iza objave o raspuštanju ETA-e (Arhiva)

Francuska je odlučila izručiti Španiji lidera bivše baskijske grupe ETA-e, optuženog da je finansirao oružanu grupu preko kafića u kojima su se okupljali zagovornici nezavisnosti Baskije.

Španija mjesecima čeka izručenje Josea Antonija Utturicoetxee (69), koji je optužen i za davanje naloga za izvršenje bombaškog napada na garnizon španske civilne garde 1978. godine u Zaragozi.

Tada je poginulo 11 osoba, a 88 ih ranjeno, prenosi Hina.

Smatra se da je on u maju 2018. godine stajao iza objave o raspuštanju ETA-e i da je bio jedan od njenih posljednjih vođa.

Brojni pripadnici ETA-e sakrivali su se u francuskom dijelu Baskije, a operacije su izvodili u Španiji.

Sud u Parizu je saopćio u srijedu Utturicoetxei, poznatom i pod imenom Josu Ternera, kako se u sljedeća tri dana može žaliti Vrhovnom sudu na odluku o izručenju.

Špansko pravosuđe od podizanja optužnice 2002. godine nije znalo gdje se on nalazi.

U kućnom pritvoru u Parizu

U maju 2019. godine uhapšen je u mjestu Sallanches u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije.

Utturicoetxea boluje od raka, a francuski sud mu je 30. jula dopustio da izađe iz pritvora, zbog rizika za zdravlje, nakon što se u tamošnjem pritvoru pojavio korona virus.

Od tada se nalazi u kućnom pritvoru u Parizu.

Zagovornici nezavisnosti Baskije, autonomne pokrajine s oko 2,2 miliona stanovnika na sjeveru Španije, traže njegovo puštanje na slobodu.

Euskadi Ta Askatastuna (ETA), na baskijskom jeziku “Baskija i sloboda”, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španije i jugu Francuske.

Nalazila se na listi terorističkih grupa u Španiji.

Oružanu borbu je prekinula 2011. godine, a oružje predala 2017. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO