Trudeau: Imamo dokaz da je ukrajinski avion srušen

Trudeau je rekao da se čini da je raketa zemlja-zrak pogodila avion (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da dokazi ukazuju na to da je iranska raketa srušila ukrajinski putnički avion te da je to “moglo biti nenamjerno”. 

Trudeau je rekao da uporište za to postoji u obavještajnim podacima, ali je odbio da pruži detalje, dodavši samo da se čini da je raketa zemlja-zrak pogodila avion.

“Obavještajni dokazi ukazuju veoma jasno na mogući i vjerovatni uzrok pada”, rekao je kanadski premijer na novinskoj konferenciji. 

U padu aviona poginulo je svih 176 putnika i članova osoblja.

Najmanje 63 Kanađana su bila u avionu. 

Negiranje Teherana

Visoki ukrajinski sigurnosni zvaničnik rekao je ranije da je moguće da je putnički avion koji se srušio u Iranu oboren ruskom raketom. 

Istovremeno su američki mediji objavili da je ukrajinski avion pogodila raketa ruske proizvodnje Tor-M1, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obavještajne službe.

No, službeni Teheran sve je odbacio kao “nelogične glasine”.

“Nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion”, rekao je šef iranske Organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh, javila je agencija ISNA.

“S naučne tačke gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične”, dodao je, kako prenosi Reuters.

Istraga ukrajinskog tima

Avion je pao tokom eskalacije tenzija između Teherana i Washingtona, a poginulo je svih 176 putnika i članova posade. 

Tim od 45 ukrajinskih stručnjaka stigao je u iranski glavni grad da ispita zašto se avion kompanije Ukrainian International Airlines srušio nekoliko minuta nakon polijetanja s Aerodroma “Imam Khomeini”, rekao je Oleksij Danilov, generalni sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada