Satelitski snimci: Američka baza prije i poslije iranskog raketiranja

Prema informacijama iračke vojske, na zračnu bazu Ain al-Asad u iračkoj provinciji Anbar, koju koriste snage koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na bazu u kurdskom gradu Erbilu, ispaljene su 22 rakete.

“Nijedan Amerikanac nije povrijeđen u napadu iranskog režima. Nismo pretrpjeli žrtve. Svi su naši vojnici na sigurnom, a u bazama je pričinjena manja šteta”, rekao je američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji u srijedu.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je američki ministar odbrane Mark Esper upozorio da SAD može očekivati odmazdu za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Iraku u petak.

Stanovništvo posmatra krater nastao nakon eksplozije iranske rakete

Prema riječima nezavisnog eksperta za kontrolu oružja, satelitske fotografije baza pokazuju da su napadi za cilj imali ubijanje američkog osoblja.

“Ciljali su na američki dio baze. Namjeravali su ga pogoditi i pogodili su ga”, kaže Jeffrey Lewis s Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyu u Kaliforniji.

Dvije satelitske fotografije, koje je Reutersu proslijedio Planet Labs, ilustriraju pet udara koji su, kako se čini, uništili ili oštetili najmanje sedam zgrada i drugu infrastrukturu.

Tri pogođena objekta, kako se čini, bili su hangari u kojima su održavani avioni.