Požari u Australiji se razbuktavaju, slijedi nova evakuacija

Požari u Australiji su od septembra uništili više od 2.000 kuća i okovali veće gradove u dim (Reuters)
Požari u Australiji su od septembra uništili više od 2.000 kuća i okovali veće gradove u dim (Reuters)

Žitelji australskih gradova koji se nalaze na putu katastrofalnim požarima koji od septembra haraju ovom zemljom pozvani su na novu evakuaciju, pošto vrelina i vjetar prijete da ponovo razbuktaju vatru.

Vatrogasna služba u državi Novi Južni Vels poručila je stanovnicima pribalnih gradića južno od Sydneyja da će vjetar koji puše sa sjeverozapada najvjerovatnije ponovo usmjeriti požar ka moru.

Oni koji su došli na ljetovanje spas od požara često su nalazili na plažama i u okeanu, dok su vatra i dim zaposjeli turistička naselja, u koja su se nerijetko slijevali pješčani nanosi.

Upozorenje u susjednoj državi Victoriji, koje je na snazi od prošle sedmice, produženo je za 48 sati, dok je ljudima koji se nalaze u opasnoj zoni savjetovano da napuste područje.

“Nemojte da vas zavara kiša koja je nedavno padala”, rekla je je Lisa Neville, ministrica za hitne situacije Victorije, aludirajući na nekoliko dana hladnijeg vremena, koje je vatrogascima omogućilo da stave pod kontrolu požare s kojima se bore već mjesecima.

Poginulo najmanje 26 ljudi

Požari u Australiji su od septembra odnijeli najmanje 26 života, uništili više od 2.000 kuća i okovali veće gradove u dim.

Premijer Scott Morrison je na udaru kritika jer je potcijenio potrebu da se vlada oglasi o problemu.

Izvještavajući iz Sydneyja, Al Jazeerina reporterka Jessica Washington rekla je da je Australija jedan od najvećih proizvođača uglja na svijetu te da ljudi žele promjenu vladine politike o zaštiti okolišta.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa upozorava da će vjetar koji puše sa sjeverozapada najvjerovatnije ponovo usmjeriti požar ka moru

“Nemamo nikakve naznake od premijera i ministara da se mogu očekivati promjene na temu ovisnosti o fosilnom gorivu”, rekla je.

U godišnjem izvještaju o krimi, objavljenom u četvrtak, australski Biro za meteorologiju objavio je da je 2019. bila najtoplija i najsušnija godina od 1902. godine, s temperaturom za 1,52 stepeni Celzija višom te sa 40 posto manje padavina od prosjeka (277,6 milimetara).

Rizik od šumskih požara bio je na najvišem nivu.

Karl Braganza iz Biroa rekao je da, uprkos najavi novih padavina, to neće biti dovoljno da se požari ugase.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO