Kurz stao u odbranu ministrice Alme Zadić

Zadić, čija je porodica pobjegla pred sukobom u Bosni i Hercegovini, suočila se s nizom uvreda na internetu zbog svog porijekla (EPA)
Zadić, čija je porodica pobjegla pred sukobom u Bosni i Hercegovini, suočila se s nizom uvreda na internetu zbog svog porijekla (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je punu podršku novoj ministrici pravde Almi Zadić u njenom suočavanju s govorom mržnje na internetu zbog njenih bosanskohercegovačkih korijena, prenosi Fena.

Zadić je jedna od četvero ministara iz stranke Zelenih u novoj vladi konzervativnog kancelara Kurza, koja je položila zakletvu u utorak.

Ona je prva Austrijanka imigrantskog porijekla koja je ušla u vladu.

Zadić, čija je porodica pobjegla pred sukobom u Bosni i Hercegovini kada je ona imala deset godina, nedavno se suočila s nizom uvreda na internetu zbog svog porijekla. Austrijski mediji javili su da joj je pružena neprekidna policijska zaštita.

‘Mržnja na internetu’

Kurz je u četvrtak napisao na Twitteru da je “internetski govor mržnje gnusni fenomen našeg vremena. Za takvu vrstu ponašanja ovdje nema mjesta!”

Dodao je da će vlada “djelovati rezolutno protiv govora mržnje na netu”, bez obzira na izvor takvih poruka.

“Alma Zadić i svi ostali koji su pogođeni time imaju moju punu podršku”, napisao je Kurz.

Ministrica za integracije Susanne Raab izjavila je da “mržnji na internetu, a posebno mržnji prema ženama dobro ukorijenjenim u Austriji zbog njihovog rada na harmoničnom zajedničkom životu nema mjesta”, javila je austrijska novinska agencija APA, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije


Povezane

Na parlamentarnim izborima u Austriji svoje mjesto u državnom parlamentu izborila je i Alma Zadić, 33-godišnja pravnica bh. porijekla. Iako u Austriji živi više od pola miliona ljudi porijeklom s Balkana, ovo je prvi put da neko s ovih prostora uđe u zakonodavnu vlast Austrije.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO