Johnson Rouhaniju: Britanija i dalje za nuklearni sporazum

Boris Johnson
Johnson je uvjeren da sporazum o svim aspektima saradnje može biti zaključen do kraja godine, što EU smatra nerealnim (EPA)

Velika Britanija još podržava nuklearni sporazum s Iranom i želi obnoviti dijalog uprkos napetostima nakon ubistva iranskog vojnog zapovjednika, generala Qassema Soleimanija, rekao je britanski premijer Boris Johnson, prenosi Hina.

Johnson je pozvao na “kraj neprijateljstva” u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, objavio je Downing Street.

Rekao je Rouhaniju da Britanija ostaje predana nuklearnom sporazumu s Iranom (JCPOA) i “nastavku dijaloga kako bi se izbjegla nuklearna proliferacija i smanjile napetosti”.

JCPOA je dogovoren 2015. između Irana te pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Njemačke i Evropske unije.

Downing Street također je saopćio da je Johnson pozvao na oslobađanje nekoliko osoba s dvojnim, britanskim i iranskim državljanstvom, uključujući oslobađanje Nazanin Zaghari-Ratcliffe, koja je od 2016. u zatvoru zbog optužbi za špijunažu.

Poštivati nuklearni sporazum

U međuvremenu se na temu iranske krize oglasio i mađarski premijer Viktor Orban, rekavši da Budimpešta želi da stajalište EU-a u vezi sa sukobom između SAD-a i Irana bude bliže onome Sjedinjenih Američkih Država.

“Želio bih da evropsko stajalište, koje nije jasno kad je riječ o iranskom pitanju, bude orijentirano prema izraelsko-američkom stajalištu”, rekao je Orban na novinskoj konferenciji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a sastaju se u petak u Bruxellesu kako bi razgovarali o iranskoj krizi, s fokusom na smanjivanje napetosti između Washingtona i Teherana.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je u četvrtak da je razgovarao s iranskim predsjednikom Rouhanijem i da je pozvao Teheran da poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. 

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu svjetske sile da se povuku iz tog sporazuma, iz kojeg se on povukao 2018, i dogovore novi.

Iran odbacuje nove pregovore.

Izvor: Agencije