Barnier: Za sporazum o Brexitu trebat će više od 11 mjeseci

'Dat ćemo sve od sebe kako bi bio osiguran osnovni sporazum s Velikom Britanijom', kaže Barnier (EPA)

Za sveobuhvatni sporazum o budućim odnosima između Evropske unije i Velike Britanije trebat će više vremena od 11 mjeseci prijelaznog perioda, koji će početi kad Velika Britanija napusti EU krajem januara, izjavio je u četvrtak šef pregovaračkog tima EU-a za Brexit Michel Barnier.

“Ne možemo očekivati da se dogovorimo o svakom pojedinačnom aspektu tog novog partnerstva u manje od godinu dana”, rekao je on u Stockholmu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Spremni smo dati sve od sebe u tih 11 mjeseci kako bi bio osiguran osnovni sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali će nam trebati više vremena da se dogovorimo o svakoj tački te političke deklaracije”, kazao je šef evropskih pregovarača.

Upozorenje Londonu iz EK-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu Veliku Britaniju da neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu EU-a nakon Brexita ako ne napravi velike kompromise.

Britanski premijer Boris Johnson ranije je rekao da Velika Britanija traži slobodan trgovinski sporazum, ali da ne želi zadržati pravila i standarde EU-a.

Zbog toga je Von der Leyen upozorila da bez ravnopravnih uvjeta u područjima životne sredine, rada, oporezivanja i državne pomoći Velika Britanija ne može imati najkvalitetniji pristup najvećem jedinstvenom tržištu na svijetu.

Von der Leyen je kazala da nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa EU-a i Velike Britanije do kraja godine, zbog čega će obje strane morati odlučiti na šta se trebaju fokusirati.

Izvor: Agencije