Pušten u rad ‘Turski tok’

Bojko Borisov, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Aleksandar Vučić
Predsjednici Turske i Rusije svečano su ranije ovoga tjedna obilježili početak rada plinovoda Turski tok (EPA)

Predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su obilježili početak rada plinovoda Turski tok, koji će prenositi ruski plin do južne Europe preko Turske, zaobilazeći Ukrajinu, prenosi agencija Hina.

Plinovod prelazi preko Crnog mora i jača energetske veze između Moskve i Ankare, koje su pojačale i obrambenu suradnju nakon što je Ankara prošle godine kupila napredni ruski proturaketni sustav S-400, javlja Reuters. 

Rusija i Turska koordiniraju i vojne akcije na sjeveroistoku Sirije premda podržavaju suprotstavljene strane u borbama u Idlibu, a na suprotnim su stranama i u borbama za kontrolu nad Libijom.

Putin i Erdogan inaugurirali su projekt na svečanosti u Istanbulu u nazočnosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova.

Erdogan: Projekt od historijske važnosti

Plinovod je znak “interakcije i suradnje radi dobrobiti naših naroda i naroda cijele Europe, cijelog svijeta”, rekao je Putin.

Opisavši ga kao projekt od “povijesne važnosti”, Erdogan je kazao da će Turska putem tog plinovoda moći uvesti 15,75 milijarda prostornih metara plina godišnje.

“Nismo dopustili da naše razlike u mišljenjima blokiraju naše uzajamne interese”, rekao je Erdogan.

Rusija je 1. siječnja počela slati plin u Europu putem tog plinovoda, objavio je u nedjelju Bulgartransgaz.

Gazprom će Bugarskoj putem Turskog toka slati približno tri milijarde prostornih metara plina godišnje, čime će zamijeniti rutu preko Ukrajine i Rumunjske. 

Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio približno tri milijarde prostornih metara plina Grčkoj i otprilike 500.000 milijuna prostornih metara Sjevernoj Makedoniji.

Dva cjevovoda

Direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov rekao je da ti cjevovodi, Transbalkanski plinovod, sada ne rade, ali i dodao da su povratni, pa bi ih se moglo koristiti za slanje plina Rumunjskoj, Moldaviji i Ukrajini pojavi li se potražnja.

Turski tok sastoji se od dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara plina godišnje.

Prvi je namijenjen opskrbi Turske, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske.

Bugarska se nada da će moći početi isporučivati plin Srbiji do svibnja i planira izgraditi cijelu dionicu do kraja godine.

Rusija radi i na udvostručenju kapaciteta plinovoda Sjeverni tok, kojim plin šalje preko Baltičkog mora u Njemačku, navodi Hina.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada