Kako se američke snage pripremaju za najgore na Bliskom istoku?

Donald Trump je rekao da će razmjestiti trupe duž granice sa Kanadom po ugledu na američko-meksičku granicu (EPA)

Američki dnevnik The New York Times bavio se pitanjem logističkih planova koje američke snage preduzimaju pripremajući se za najgore scenarije na Bliskom istoku, navodeći da je Pentagon poslao približno 4.500 vojnika u tu regiju, uz 50.000 već raspoređenih tamo, u kontekstu eskalacije napetosti s Iranom.      

New York Times navodi, u izvještaju koji je pripremio dopisnik lista iz Washingtona Thomas Gibbons-Neff u koautorstvu s Ericom Schmittom, da su Amerikanci ojačali svoje ispostave, baze i aerodrome u regiji.

Američke vojne jedinice stacionirane u Iraku i Siriji spremne su za suprotstavljanje napadima iranskih snaga ili njihovih agenata nakon napada američke bespilotne letjelice u kojem su ubijeni zapovjednik brigade Quds, iranski general Qassem Soleimani, i utjecajni Iračanin Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik šefa Iračke narodne mobilizacije, u blizini Međunarodnog aerodroma u Bagdadu prošle sedmice.

Ostaje da se vidi šta će sve preduzeti Iran kao odmazdu za atentat na Soleimanija, odgovornog za smrt stotina vojnika tokom proteklih godina, dodaje NYT.

Nova raspoređivanja u Iraku i Kuvajtu

NYT ukazuje na neke događaje koji su potakli priljev novih američkih snaga. To su, kao prvo, ubistvo američkog kooperanta u Iraku tokom raketnog napada koji je krajem prošlog mjeseca izvela milicija podržana od Irana.

Drugo: protesti oko američke ambasade u Bagdadu nakon niza američkih zračnih udara na iračku grupu Kataib Hezbollah u Iraku i Siriji.

Treće: napad američke bespilotne letjelice u kojem su ubijeni Soleimani i Al-Muhandis.

U izvještaju se dodaje da će te nove američke padobranske snage i druge kopnene jedinice djelovati prije svega kao odbrambena sila čiji je cilj jačanje američkih baza i kompleksa na tom području i odgovor na bilo koji potencijalni napad, s tim da još nisu planirani veći kopneni napadi tih trupa.

Jedinice koje se razmještaju

NYT dodaje da se približno 4.000 vojnika iz 82. padobranske divizije stacionirane u Fort Braggu, na sjeveroistoku SAD-a, počelo raspoređivati u Kuvajtu.

NYT prenosi izjavu jednog visokorangiranog američkog oficira da te snage mogu veoma brzo biti raspoređene u cilju odbrane ili pojačanja sigurnosti američkih ambasada, konzulata i vojnih baza u regiji. 

Stotine vojnika također će biti raspoređene na različitim mjestima na Bliskom istoku, uključujući padobrance iz 173. zračne brigade sa sjedištem u Vicenzi u Italiji, izjavio je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Oficir je rekao da planiranje bilo kakvog većeg sukoba s Iranom ne predviđa veliku kopnenu invaziju, kao u Zaljevskom ratu 1991. ili invaziji na Irak 2003.

Iranski ciljevi

Umjesto toga, kaže, svaki duži sukob više bi se oslanjao na zračne i pomorske snage, kao i na kibernetičke napade, kako bi se izveli udari na iranske ciljeve ili agente Irana u regiji.

Oficir je naglasio da ostale jedinice obuhvataju stotinjak marinaca iz Drugog bataljona i Sedme marinske pukovnije koji su raspoređeni u Kuvajtu, kao dio snaga za posebne operacije namijenjene za reagiranje na vanredne situacije na Bliskom istoku.

Dodaje da je 2.200 marinaca i eskadrila borbenih i transportnih aviona na putu za Bliski istok, na brodovima američke mornarice, kao dio ranije planiranih aktivnosti razmještanja snaga.

Američke trupe raspoređene u regiji

Izvještaj navodi da je u državama Zaljeva sada između 45.000 i 65.000 članova američkog vojnog osoblja, uključujući otprilike 5.500 vojnika u Iraku i 600 u Siriji.

Kao odgovor na iranske napade i provokacije od prošlog maja, Pentagon je rasporedio približno 14.000 dodatnih vojnika u regiji Zaljeva, uključujući 3.500 dodatnih vojnika u Saudijskoj Arabiji, dodaje NYT.

Američki vojni resursi

Američki vojni resursi uključuju avione za rano upozoravanje, pomorske patrolne avione, baterije za protivzračnu i raketnu odbranu Patriot, bombardere B-52, nosače raketa, bespilotne letjelice Reaper i ostalo inženjersko i pomoćno osoblje.

Kad je riječ o Bahreinu, tu je sjedište Pete flote američke mornarice, koja zapovijeda ratnim brodovima koji patroliraju regijom.

U Kataru, u prostranoj vojnoj bazi Al Udeid, smješteno je 10.000 vojnika. Ta baza smatra se glavnim sjedištem američkih zračnih operacija u regiji, a tu je stacionirana i flota aviona za nadopunu goriva iz zraka, kao i izviđački avioni.

Šta oni rade?

Izvještaj kaže da se u bilo kojem trenutku američke snage u regiji ponašaju na način sličan radu centralnog nervnog sistema, kao što je to bio slučaj u drugim američkim ratovima od napada 11. septembra 2001.

Objašnjava da vojnici, mornari, marinci i pripadnici zračnih snaga upravljaju glavnim štabom, obavljaju logističke operacije za 12.000 do 13.000 vojnika u Afganistanu i pokreću stotine posmatračkih misija širom regije.

Broj vojnika u tom području bitno se mijenja zavisno od prisutnosti nosača aviona (trenutno Truman) i od toga postoji li u tim vodama velika grupa marinaca.

Vjerojatno će 26. marinska ekspedicijska jedinica uskoro proći kroz Sredozemno more, krećući se prema Crvenom moru. Nosač aviona Truman ostat će u regiji negdje do februara ili marta, kada će ga zamijeniti ili podržati nosač Eisenhower.

List zaključuje da su posade aviona dodijeljenih Eisenhoweru već obaviještene o pokretanju mogućih misija bombardiranja dugog dometa… pa šta će učiniti?

Izvor: Al Jazeera i agencije