U Sloveniji uhapšen vođa Štajerske straže

Šiška, kojeg su pratili uniformirani pripadnici njegove jedinice, uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad se pokušao približiti predsjedniku Pahoru (Reuters)
Šiška, kojeg su pratili uniformirani pripadnici njegove jedinice, uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad se pokušao približiti predsjedniku Pahoru (Reuters)

Slovenska policija uhapsila je zapovjednika takozvane Štajerske straže Andreja Šiška za kojim je raspisala potjernicu jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne zbog poticanja na potkopavanje ustavnog poretka.

Šiško je priveden nakon što je s pripadnicima Štajerske straže došao na obilježavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojoj je bio i predsjednik države Borut Pahor kojemu se Šiško pokušao približiti, prenose slovenski mediji.

Šiška, kojeg su pratili uniformirani pripadnici njegove jedinice, uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad se pokušao približiti predsjedniku Pahoru, čemu se nije opirao, a nakon toga je odveden u zatvor, prenio je mariborski list Večer, prenosi Hina.

Anica Bidar, glasnogovornica Andreja Šiška, kazala je da je on na mjesto komemoracije došao s namjerom da se preda, te da je želio da se to dogodi pred očima javnosti.

Raspisana potjernica

Na hapšenje Šiška reagirao je i predsjednik Borut Pahor, rekavši  da su svi dužni poštovati ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obilježava nacionalna prošlost.

“Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet”, kazao je Pahor.

Za vođom takozvane Štajerske straže prije dvije sedmice raspisana je potjernica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristaša da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristaša blizu Maribora, no pušten je iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravomoćne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena. Šiško sada treba odslužiti dva mjeseca kazne jer mu se u kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO