Senator Schumer: Trump ne može u rat bez odobrenja Kongresa

Operacija protiv Soleimanija je izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obavještenja ili konsultacija sa Kongresom, kazao je Schumer (EPA)
Operacija protiv Soleimanija je izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obavještenja ili konsultacija sa Kongresom, kazao je Schumer (EPA)

Lider demokratske manjine u američkom Senatu Chuck Schumer izjavio je da američki predsjednik Donald Trump nema ovlaštenja da uđe u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa.

“Ne treba liti suze zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, ali je predsjednik Trump trebao da konsultira čelnike Kongresa prije akcije američkih snaga”, izjavio je Schumer u Senatu nakon ubistva iranskog generala Soleimanija u Iraku, prenosi Anadolija. .

Istakao je također da je operacija protiv Soleimanija izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obavještenja ili konsultacija sa Kongresom.

Ubistvo Soleimanija

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u ranim jutarnjim satima u petak u američkom napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO