Raketni napad na vojnu bazu SAD-a u Iraku

U Ambasadi SAD-a su se nakon napada upalile sirene za uzbunu (EPA)
U Ambasadi SAD-a su se nakon napada upalile sirene za uzbunu (EPA)

U blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu izveden je raketni napad. Skoro istovremeno je izveden raketni napad na vojnu bazu SAD-a u Salah ad Dinu, također u Iraku.

Prema sigurnosnim izvorima Iraka, detonacija je odjeknula u blizini Ambasade SAD-a, ali još nije poznat počinilac, prenosi Anadolija.

U Ambasadi SAD-a su se nakon napada upalile sirene za uzbunu.

Pripadnici policije su nakon napada blokirali obližnje puteve i ulice.

Iran će kazniti Amerikance svuda gdje se nalaze u domašaju Islamske Republike kako bi se osvetio za ubistvo vojnog komandanta Qassema Soleimanija, izjavio je ranije jedan od komandanata Revolucionarne garde, general Gholamali Abuhamzeh.

Ubistvo Soleimanija

Iran sebi rezervira pravo da se osveti Sjedinjenim Američkim Državama za smrt  Soleimanija, dodao je general, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u ranim jutarnjim satima u petak u američkom napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO