Njemački Bundeswehr prekinuo misiju obuke iračkih snaga

Projekt obuke pripadnika iračke vojske u Erbilu i Tajiju je privremeno obustavljen, saopćio je Bundeswehr (EPA)
Projekt obuke pripadnika iračke vojske u Erbilu i Tajiju je privremeno obustavljen, saopćio je Bundeswehr (EPA)

Zbog pogoršane sigurnosne situacije nakon atentata na iranskog generala Qassema  Soleimanija pripadnici njemačkog Bundeswehra u Iraku su do daljnjeg zaustavili sve aktivnosti a čelnici parlamentarnih stranaka istodobno traže povlačenje njemačkih vojnika iz te zemlje.

“Projekt obuke pripadnika iračke vojske u Erbilu i Tajiju je privremeno obustavljen”, saopćio je Bundeswehr u subotu ujutro, prenosi Hina.

Istodobno je saopćeno kako su u tim bazama uvedene “odgovarajuće mjere osiguranja” kao mjere prilagodbe aktuelnoj sigurnosnoj situaciji.

“Sigurnost naših vojnikinja i vojnika je od primarne važnosti”, saopćio je Bundeswehr.

Na obuci iračkih sigurnosnih snaga u sklopu misije “Capacity Building” sudjeluje gotovo 130 vojnika Bundeswehra a misija je zasad odobrena do kraja 2020.

Budućnost misije

Predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken zatražila je “preispitivanje” nastavka misije Bundeswehra.

“Mislim da moramo preispitati nastavak misije ali to će ovisiti o odlukama Ujedinjenih naroda”, rekla je Esken u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Pripadnici opozicijskih parlamentarnih stranaka Zeleni i Ljevica od samog su se početka protivili misiji u Iraku a dvojbe oko nastavka misije je izrazio i povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Petar Bartels.

Prekidu misije u Iraku usprotivio se pripadnik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roettgen.

“Ova misija je važna kako bi Irak dugoročno sam preuzeo pitanje sigurnosti. Njemačko sudjelovanje u ovoj misiji je i prilog našoj vanjskopolitičkoj odgovornosti”, zaključio je Roettgen.

Izvor: Agencije


Povezane

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. U Washingtonu je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO