NATO privremeno obustavlja aktivnosti obuke u Iraku

Misija NATO-a u Iraku ima nekoliko stotina pripadnika i oni pomažu u jačanju iračkih snaga i sprječavanju povratka ISIL-a (EPA)

NATO je privremeno obustavio aktivnosti obuke u Iraku zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom zračnom napadu na Bagdad, rekao je glasnogovornik vojne alijanse.

“Sigurnost našeg osoblja u Iraku je najvažnija. Nastavljamo sa svim potrebnim mjerama opreza. Misija NATO-a se nastavlja, ali aktivnosti obuke privremeno su obustavljene”, rekao je za Anadoliju glasnogovornik Dylan White.

Napomenuo je kako misija NATO-a u Iraku ima nekoliko stotina pripadnika i oni, na zahtjev Vlade Iraka, pomažu u jačanju iračkih snaga i sprječavanju povratka grupe Islamska država Irak i Levant.

White je rekao da NATO pomno prati situaciju u regiji i dodao: “Ostajemo u bliskom i redovnom kontaktu sa američkim vlastima.”

Ubistvo Soleimanija

Također je rekao da su generalni sekretar Jens Stoltenberg i američki ministar odbrane Mark Esper obavili telefonski razgovor nakon nedavnih dešavanja.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u zračnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije