Komandant Revolucionarne garde Irana: Kaznit ćemo Amerikance

Iran je odavno odredio vitalne američke ciljeve u regiji, poručio je general Abuhamzeh (EPA)
Iran je odavno odredio vitalne američke ciljeve u regiji, poručio je general Abuhamzeh (EPA)

Iran će kazniti Amerikance svuda gdje se nalaze u domašaju Islamske Republike kako bi se osvetio za ubistvo vojnog komandanta Qassema Soleimanija, izjavio je jedan od komandanata Revolucionarne garde, general Gholamali Abuhamzeh, kako ga je citirala iranska novinska agencija Tasnim.

General Abuhamzeh, komandant Garde u južnoj iranskoj provinciji Kerman, otvorio je mogućnost eventualnih napada na brodove u Zaljevu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iran sebi rezervira pravo da se osveti Sjedinjenim Američkim Državama za smrt  Soleimanija, dodao je general.

“Hormuski moreuz je vitalna tačka za Zapad i veliki broj američkih razarača i ratnih brodova prolaze tuda”, rekao je iranski general.

Vitalni ciljevi

Abuhamzeh je dodao da je Iran odavno odredio vitalne američke ciljeve u regiji.

“Gotovo 35 njih su u našem domašaju, kao i Tel Aviv”, zaključio je zvaničnik Revolucionarne garde.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u ranim jutarnjim satima u petak u američkom napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO