UN zatvara migrantski kamp u Tripoliju zbog sigurnosti

Pritvorne objekte u Libiji vode različite paravojne grupe (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Libiji objavila je da prekida svoje operacije u pretrpanom migrantskom kampu iz sigurnosnih razloga, jer jačaju borbe blizu glavnog grada Tripolija, javlja AP.

UN je prvobitno otvorio svoj tranzitni centar u Tripoliju, kao alternativu ozloglašenim libijskim pritvornim centrima za migrante koji čekaju da se vrate u zemlju ili da ih premjeste.

Pritvorni objekti u Libiji, koje vode različite paravojne grupe, postali su sinonim za zloupotrebu i eksploataciju očajnih tražilaca azila od boraca ili krijumčara.

Međutim, i UN centar u Tripoliju ubrzo je postao kompleksna i opasna operacija, prenosi Beta.

U centru 1.200 migranata

Obrazlažući zatvaranje centra, šef Misije UNHCR-a u Tripoliju Jean-Paul Cavalieri je naveo da se vježbe policije i vojske odvijaju samo nekoliko metara od mjesta gdje su smješteni migranti.

Ranije ovog mjeseca zalutale granate pale su unutar kompleksa.

“Strahujemo da bi cijeli taj dio mogao postati vojni cilj, čime bi se dalje ugrozili životi izbjeglica, tražilaca azila i drugih civila”, rekao je Cavalieri.

Iako je to na papiru UN-ov objekt, centar zapravo kontroliraju moćne lokalne paravojne grupe povezane s Vladom nacionalnog jedinstva, čije sjedište je u Tripoliju.

U centru se nalazi najmanje 1.200 migranata, među kojima su i stotine onih koji su tražili da se sklone od zloupotrebe u drugim pritvornim centrima, što je dvostruko više od kapaciteta.

Centar pretvoren u zatvor

Uvjeti su očajni, deseci pacijenata od tuberkuloze leže u prljavim sobama, kanalizacija se prelijeva, naoružani čuvari su pretvorili centar u zatvor, a ljudi su gladni pošto su smanjene isporuke hrane.

U pripremi za zatvaranje centra, UNHCR je naveo da će premjestiti desetke izbjeglica koji su na programu za premještanje na sigurnije lokacije, ali nisu precizirali gdje će to biti.

Također je obećano da će stotine drugih biti evakuirano u “urbana područja” Libije, uključujući 400 tražilaca azila koji su pobjegli iz pritvornog centra pogođenog u zračnim napadima u julu.

Svi migranti će dobiti novac i ljekarsku pomoć od UNHCR-a.

Nastavlja se opsada Tripolija

Cavalieri je kazao da UNHCR nastavlja druge operacije u Libiji punim tempom i da se nada da će nastaviti rad u prihvatnom centru kada bude sigurno.

Uprkos prekidu vatre i jačanju međunarodnih napora da se okonča sukob, nasilje jača.

Snage na istoku zemlje nastavljaju opsadu Tripolija, u pokušaju da u tom gradu otmu vlast od Vlade nacionalnog jedinstva, koju podržava UN.

U posljednjoj ofanzivi raseljeno je više od 150.000 ljudi.

Izvor: Agencije