UN strahuje da će američki plan za Bliski istok potaći još nasilja

'Palestinske izbjeglice pouzdaju se u nas u ovom trenutku kada su njihova prava i sigurnost ugroženi', rekao je Saunders (EPA)

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) izrazila je zabrinutost da će američki mirovni plan za Bliski istok potaći još sukoba i nasilja.

“Ozbiljno strahujemo da će američki plan rezultirati eskalacijom sukoba i nasilja”, rekao je privremeni čelnik te organizacije Christian Saunders novinarima u Ženevi.

“Palestinske izbjeglice također se pouzdaju u nas u ovom trenutku kada su njihova prava i sigurnost ugroženi”, dodao je, prenosi Hina.

Pravo na povratak

Američki plan ne predviđa pravo na povratak u Izrael, a Saunders kaže da je to pravo “sadržano u međunarodnom pravu i brojne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda”.

UNRWA je ove godine pozvala na prikupljanje 1,4 milijarde dolara za pomoć za 5,6 miliona palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je predstavio mirovni plan koji ide na ruku Izraelu, omogućavajući mu pripajanje okupiranih teritorija, koje se kosi s međunarodnim pravom. Palestinski čelnici odmah su odbili pregovore na toj osnovi.

Izvor: Agencije