UN poziva na ‘trenutni prekid’ sukoba u Jemenu

Više nevladinih organizacija navodi da su u jemenskom ratu poginuli deseci hiljada ljudi (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u izjavi, koju je jednoglasno prihvatilo, na “trenutni prekid” neprijateljstava u Jemenu koja prijete političkom procesu rješavanja sukoba, prenosi Hina.

“Članovi Vijeća sigurnosti su veoma zabrinuti zbog značajne eskalacije nasilja u Nehmu i u Al Jawfu (na sjeveru) te zbog njegovih posljedica za civile kojih su se hiljade raselile posljednjih dana”, navodi se u izjavi.

U tekstu se ističe i potreba nastavka primirja u Hodeidi (na zapadu), na temelju obaveza preuzetih u Švedskoj krajem 2018. godine.

Članovi Vijeća traže i “prekid svakog zastrašivanja humanitarnih radnika” i “slobodan pristup” humanitarnoj pomoći, najprije na sjeveru zemlje.

Izjava dolazi nakon vanredne sjednice Vijeća sigurnosti održane na zahtjev Velike Britanije.

Nastavljeni sukobi

Sukobi pobunjenih Husa i snaga jemenske vlade nastavili su se prije desetak dana nakon više mjeseci relativnog primirja.

U ratu koji traje petu godinu učestvuju Husi, okupljeni u pokret Ansar Allah (Božji sljedbenici), koji je 2003. utemeljio šeik Hussein Badreddin Al-Houthi i koji podržava Iran, te vladine snage na drugoj strani koje od 2015. pomaže vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Više nevladinih organizacija navodi da su u ratu poginuli deseci hiljada ljudi, većinom civila.

UN ocjenjuje da je humanitarna kriza u Jemenu trenutno najgora u svijetu.

Izvor: Agencije