Sud EU-a se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske

Piranski zaljev
Hrvatska je istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana (EPA)

Sud Europske unije proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, prenosi agencija Hina.

Ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja.

Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe.

Oglasio se vrlo brzo i hrvatski premijer Andrej Plenković, napisavši na Twitteru kako je presuda “pobjeda hrvatskih argumenata” koji su istaknuti “u prigovoru nenadležnosti”.

Odluka je donesena ranije nego što se očekivalo, samo mjesec i pol nakon objave mišljenja neovisnog odvjetnika o ovom predmetu, koji je u potpunosti odbacio slovenske argumente.

Britanski izvjestilac napušta Sud

Obično od objave mišljenja neovisnog odvjetnika do odluke Suda EU-a prođe nekoliko mjeseci i zbog toga se odluka očekivala na proljeće.

Moguće je da je ta brzina neizravno povezena s Brexitom.

Sudac izvjestitelj za ovaj slučaj je Britanac Christopher Vajda, koji mora napustiti Sud EU-a istovremeno kad i Velika Britanija Europsku uniju.

On priprema nacrt presude, a ako mu istekne mandat prije nego što se presuda može donijeti, imenuje se drugi sudac izvjestitelj.

Neovisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, objavio je 11. prosinca 2019. godine mišljenje da Sud EU-a nije nadležan za taj slučaj.

Njegovo mišljenje je potpuno u skladu s hrvatskim argumentima.

Pikamae smatra da sa stajališta prava EU-a, granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena odlukom arbitražnog suda, dok je slovenski stav da je time granica definitivno utvrđena i da se o tome ne može više pregovarati.

Neovisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a, oni ne zastupaju ničije interese – ni stranaka, ni javnosti – nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Optužbe za kršenje uredbi

Sud EU-a nije obvezan uvažiti mišljenje neovisnog odvjetnika.

Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje neovisnog odvjetnika u približno polovici slučajeva.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju Člana 259. Ugovora o funkcioniranju EU-a (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. član Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a.

Slovenija, također, tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, Schengenskim propisima o kretanju osoba te direktive pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku, s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU-a, što bi bilo u nadležnosti Suda EU-a.

Hrvatska smatra da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

Hrvatska istupila iz arbitražnog postupka

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obveznom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije