Poljska kupuje avione F-35 za 4,6 milijardi dolara

Avioni F-35 počet će patrolirati zračnim prostorom Poljske 2026. (Arhiva)
Avioni F-35 počet će patrolirati zračnim prostorom Poljske 2026. (Arhiva)

Poljske vlasti potpisale su u petak u bazi Demblin ugovor o kupovini 32 američka vojna aviona pete generacije F-35 za 4,6 milijardi dolara, a oni će zračnim prostorom Poljske početi patrolirati 2026. godine.

“Ovo je neobično važan dan za poljsku vojnu avijaciju, poljske pilote lovačkih aviona, sigurnost Poljske i cijelog našeg dijela Evrope”, kazao je na svečanosti potpisivanja ugovora vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Ministar odbrane Mariusz Blaszczak potpisao je ugovor po kojem će kompanija Lockhead Martin 32 aviona F-35 u verziji A, za konvencionalno polijetanje i slijetanje, za 4,6 milijardi dolara staviti na raspolaganje Poljskoj 2024, ali prvo za obuku pilota u SAD-u, dok će prvih 16 aviona F-35 početi operirati u Poljskoj tek 2026.

“F-35 je vrh vrhova. To je lovac neuporediv s bilo kojim drugim. Vojnim avijacijama koje ga imaju daje veliku prednost. Kupovina tih aviona element je poljske strategije zastrašivanja”, rekao je ministar Blaszczak uoči potpisivanja ugovora.

Zamjerke opozicije 

Plan da modernizira avijaciju kupovinom aviona F-35 poljsko Ministarstvo odbrane predstavilo je 2017, a pregovori su ubrzani u proljeće prošle godine poslije serija kvarova i havarija starih ruskih aviona MiG-29, kojima raspolaže poljska vojna avijacija.

Ugovor o kupovini – osim informacija o cijeni, tipu F-35 i roku kada bi trebao biti isporučen – obavijen je velom tajne, kao što su bili i pregovori.

Poljska opozicija ne zamjera vladi premijera Mateusza Morawieckog sam izbor aviona F-35 nego to što je kupovina pripremljena neuobičajeno brzo, bez tendera i pokušaja da poljska vojna industrija dobije offset programe.

Ukazuju i na cijenu, odnosno na to da je Belgija dobila 34 aviona za 4,25 milijardi dolara, jeftinije nego Poljska.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO