Erdogan kritizira zbog Palestine: Saudijska Arabijo, kada ćeš progovoriti?

Erdogan: 'Oni čak tamo idu i aplaudiraju. Sram vas bilo!' (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je danas Saudijsku Arabiju i druge zaljevske arapske države zbog toga što se nisu izjasnile protiv američkog plana za Bliski istok, za koji je rekao da podržava izraelsku aneksiju palestinskih teritorija.

Erdogan je rekao da je stav arapskih nacija prema Palestincima bio za žaljenje i da će zemlje koje se nisu izjasnile biti odgovorne za “ozbiljne rezultate”, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trumpov plan

Trump je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prijestonicom u istočnom Jerusalemu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

Poručio je da je plan “historijska šansa” za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija koja je trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Turska je odbacila taj plan opisujući ga kao pokušaj krađe palestinske zemlje i “ubijanje” izgleda za uspostavljanje palestinske države pored Izraela.

Erdogan: ‘Žalim nas’

Uprkos palestinskom odbijanju plana i njihovom bojkotu Trumpa, tri zaljevske arapske države – Oman, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati – prisustvovale su na okupljanju u Bijeloj kući na kojem je Trump objavio svoj plan.

“Kad pogledamo stav zemalja u muslimanskom svijetu prema ovom koraku i saopćenom tekstu, žalim nas. Saudijska Arabijo, uglavnom šutiš. Kada ćeš progovoriti? Isto važi i za Oman, Bahrein i rukovodstvo Abu Dhabija”, rekao je Erdogan članovima svoje vladajuće stranke u Ankari.

“Oni čak tamo idu i aplaudiraju. Sram vas bilo!”, dodao je on.

Prema Erdoganovnim riječima, pojedine arapske zemlje koje podržavaju takav plan izdaju Jerusalem, njihove narode i najviše cijelo čovječanstvo.

Izvor: Agencije