WHO opet raspravlja o korona virusu

Odbor, koji čini 16 nezavisnih stručnjaka, dva puta dosad nije želio proglasiti vanrednu situaciju na međunarodnom nivou (EPA)

Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ponovo će se u četvrtak sastati, treći put ove sedmice, da bi procijenio je li sada novi korona virus koji se širi iz Kine vanredna situacija na međunarodnom nivou, javlja AP.

“Odbor će savjetovati generalnog direktora je li epidemija vanredna zdravstvena situacija na međunarodnom nivou, kao i koje preporuke treba primijeniti”, navodi se u saopćenju WHO-a, prenosi Tanjug.

To saopćenje je objavljeno uoči konferencije za novinare stručnjaka WHO-a Michaela Ryana, koji se vratio iz Kine.

Odbor, koji čini 16 nezavisnih stručnjaka, već dva puta nije želio proglasiti vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Masovna evakuacija građana

Ranije je objavljeno da Evropska unija radi na povratku gotovo 600 građana iz 14 zemalja EU-a koji žele napustiti Kinu zbog širenja novog virusa, koji je već usmrtio više od 130 ljudi.

Evropski komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič izjavio je da će se situacija sa smrtonosnim virusom vjerovatno pogoršati prije nego što postane bolja, prenio je Tanjug.

Rekao je da je EU ponudila pomoć Kini u rješavanju problema s virusom i da po potrebi može pokrenuti hitno finansiranje i medicinske timove.

Sjedinjene Američke Države i Japan već su evakuirali pojedine građane iz pogođenog područja u Kini.

Izvor: Agencije