Tursko-francuski rat riječima zbog Libije

Sporne su u odnosima dvije države i aktivnosti istraživanja rezervi nafte i prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru (EPA)
Sporne su u odnosima dvije države i aktivnosti istraživanja rezervi nafte i prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru (EPA)

Turska je okrivila Francusku za nestabilnost u Libiji nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da “ne poštuje svoju riječ” o okončanju miješanja u događanja u toj sjevernoafričkoj državi.

“Glavni [akter] odgovoran za probleme u Libiji od početka krize 2011. je Francuska”, navodi se u saopćenju glasnogovornika turskog Ministarstva vanjskih poslova Hamija Aksoya.

“Nije tajna da ova država daje bezuvjetnu podršku Haftaru kako bi imala pravo govora kada je riječ o prirodnim resursima Libije”, dodao je govoreći o odmetnutom vojnom komandantu Khalifi Haftaru koji kontrolira veći dio juga i istoka Libije.

Macron je ranije, tokom susreta sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, naveo kako su turski ratni brodovi sa sirijskim plaćenicima stigli u Libiju proteklih dana.

Francuski lider je kazao kako je taj potez “jasno kršenje” obećanja Erdogana na konferenciji u Berlinu 19. januara gdje su svjetski lideri rekli da se neće miješati u libijski sukob.

“Proteklih dana smo vidjeli turske ratne brodove, praćene sirijskim plaćenicima, kako dolaze u Libiju. Ovo je opasno i eksplicitno kršenje dogovorenoga u Berlinu. To je kršenje obećane riječi”, rekao je Macron govoreći o samitu.

‘Najopasnija prijetnja’

No, Aksoy govori kako Macron “ponovo pokušava djelovati na stvari izmišljenim tvrdnjama”.

Od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine, Libiju potresa haos, sa sukobljenim administracijama koje, zajedno sa raznim paravojnim snagama, kontroliraju različite dijelove države.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) koju je priznao UN i koja ima sjedište u Tripoliju, u borbi protiv Haftara čije snage predvodi istočna administracija. Borbe su eskalirale u aprilu kad je Haftar pokrenuo ofanzivu da preuzme prijestolnicu Tripoli gdje stoluje premijer GNA Fayez al-Sarraj.

Istočnu administraciju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, a njen prvi čovjek Haftar govori kako je njegov cilj “uklanjanje terorističkih grupa” iz zapadne Libije.

Aksoy kaže kako podrška Francuske, uz neke druge države, kroz vojnu pomoć Haftaru koji “napada legitimnu Vladu” predstavlja “najopasniju prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Libije”.

Odnosi Pariza i Ankare su sve više napeti zbog nekoliko problema, među kojima su i Sirija i aktivnosti istraživanja rezervi nafte i prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO