Turska: Trumpov plan legitimizira okupaciju Palestine

Erdogan je iznio kritike na račun Grčke zbog postupanja prema migrantima na granici
 (Anadolija)
Erdogan je iznio kritike na račun Grčke zbog postupanja prema migrantima na granici (Anadolija)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske u četvrtak je saopćilo da američki mirovni plan ima za cilj legitimizirati okupaciju, destrukciju i opresiju Palestine i Jerusalema.

”Jedino rješenje jest uspostavljanje nezavisne Palestine, s granicama iz 1967. i Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se u saopćenju Vijeća nakon sastanka održanog na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Sličnu poruku u četvratak navečer poslao je i predsjednik Erdogan.

”Jerusalem nije na prodaju“, rekao je Erdogan tokom govora na ceremoniji dodjele nagrada u oblasti medija održanoj u Ankari.

Osudio je “sporazum stoljeća” poručivši kako je “Jerusalem crvena linija“.

“Govore o ‘sporazumu stoljeća’. Kakav sporazum! To je projekat okupacije”, rekao je Erdogan.

‘Jerusalem, nedjeljivi grad Izraela’

Predsjednik SAD-a Donald Trump 28. januara, zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predstavio je u Washingtonu svoj plan za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Niko od palestinskih zvaničnika nije prisustvovao predstavljanju, a Trump je tom prilikom o Jerusalemu govorio kao “nedjeljivom gradu Izraela”, prenosi Anadolija.

Trumpov plan jednostrano poništava ranije rezolucije Ujedinjenih naroda kad je riječ o palestinskom pitanju i povukao je kritike što je Izraelu dao gotovo sve što je tražio, navodi turska agencija.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh također je u četvrtak zatražio od čelnika arapskih i muslimanskih zemalja da odbace mirovni plan za Bliski istok, koji je Trump nazvao “Sporazumom stoljeća”.

Izvor: Agencije


Povezane

Mogu li Palestinci srušiti ‘sporazum stoljeća’?

Ključno je pitanje hoće li se ‘posvađane’ palestinske grupe uspjeti ujediniti oko zajedničkog cilja.

Ubrzo nakon objave mirovnog plana Palestinci su, protestujući diljem okupirane Zapadne obale i u Pojasu Gaze, izrazili svoj stav prema mirovnom planu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je kako američki plan neće uspjeti te da će završiti na “smetljištu historije”. Trumpov plan je nazvao “šamarom”, a ne “dogovorom stoljeća”, te najavio nastavak borbe protiv izraelske […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO