Turska: Trumpov plan legitimizira okupaciju Palestine

Erdogan je iznio kritike na račun Grčke zbog postupanja prema migrantima na granici (Anadolija)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske u četvrtak je saopćilo da američki mirovni plan ima za cilj legitimizirati okupaciju, destrukciju i opresiju Palestine i Jerusalema.

”Jedino rješenje jest uspostavljanje nezavisne Palestine, s granicama iz 1967. i Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se u saopćenju Vijeća nakon sastanka održanog na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Sličnu poruku u četvratak navečer poslao je i predsjednik Erdogan.

”Jerusalem nije na prodaju“, rekao je Erdogan tokom govora na ceremoniji dodjele nagrada u oblasti medija održanoj u Ankari.

Osudio je “sporazum stoljeća” poručivši kako je “Jerusalem crvena linija“.

“Govore o ‘sporazumu stoljeća’. Kakav sporazum! To je projekat okupacije”, rekao je Erdogan.

‘Jerusalem, nedjeljivi grad Izraela’

Predsjednik SAD-a Donald Trump 28. januara, zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predstavio je u Washingtonu svoj plan za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Niko od palestinskih zvaničnika nije prisustvovao predstavljanju, a Trump je tom prilikom o Jerusalemu govorio kao “nedjeljivom gradu Izraela”, prenosi Anadolija.

Trumpov plan jednostrano poništava ranije rezolucije Ujedinjenih naroda kad je riječ o palestinskom pitanju i povukao je kritike što je Izraelu dao gotovo sve što je tražio, navodi turska agencija.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh također je u četvrtak zatražio od čelnika arapskih i muslimanskih zemalja da odbace mirovni plan za Bliski istok, koji je Trump nazvao “Sporazumom stoljeća”.

Izvor: Agencije