Protivkinesko raspoloženje širi se svijetom zbog korona virusa

Mnoge zemlje uvele su vizna ograničenja za putnike iz pokrajine Hubei, epicentra virusa (EPA)

Pojava novog opasnog soja korona virusa izazvala je val protivkineskog raspoloženja širom svijeta, pa tako neki trgovci ne dopuštaju ulazak kineskih turista, na internetu se žestoko kritiziraju kineske tržnice mesa i kontrolira se zdravlje kineskih radnika.

Virus, koji je krenuo iz Kine, proširio se na desetak zemalja, od kojih su mnoge u jugoistočnoj Aziji i imaju osjetljive odnose s Kinom jer su zabrinute zbog velike potrošnje Pekinga na razvoj infrastrukture i njegovog političkog utjecaja u regiji te sporova o suverenitetu na Južnokineskom moru.

Čak je u dalekoj Francuskoj jedan list postao meta kritika zbog naslova “Žuta uzbuna”, koji je na tragu historijskog zapadnog rasističkog termina “žuta opasnost”, korištenog kako bi se posijao strah od azijskog utjecaja.

‘Prestanite jesti šišmiše’

Istovremeno su vlasti i škole u Torontu upozorile da se ne diskriminiraju Kanađani kineskog porijekla, navodi Reuters, prenosi Hina.

“Predrasude prema istočnjacima plus političko nepovjerenje plus zabrinutost za zdravlje prilično su moćna kombinacija”, rekla je Charlotte Setijadi, antropologinja koja predaje na Univerzitetu za menadžment u Singapuru.

Kineske vlasti rekle su da se virus počeo širiti s tržnice na kojoj se ilegalno prodaju divlje životinje, zbog čega se na društvenim medijima počela ismijavati kineska potražnja za egzotičnim delikatesama i sastojcima za tradicionalne lijekove.

“Prestanite jesti šišmiše”, komentirao je jedan korisnik Twittera iz Tajlanda, top odredišta za kineske turiste.

Virus se ne smije politizirati

Jedan hotel u Vijetnamu neko vrijeme nije želio primiti goste iz Kine.

Mnoge zemlje uvele su vizna ograničenja za putnike iz pokrajine Hubei, epicentra virusa, a neke aviokompanije suspendirale su direktne letove u Kinu.

Stotine hiljada ljudi u Južnoj Koreji i Maleziji potpisale su peticije na internetu kojima pozivaju vlasti da ne dopuste Kinezima da posjećuju njihove zemlje.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentar na te reakcije.

Peking je poručio da se pojava virusa ne bi smjela politizirati.

Izvor: Agencije